Ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για συμφωνία θα συζητήσει με Μέρκελ και Ολάντ ο Τσίπρας

Τον ορισμό ενός ξεκάθαρου χρονοδιαγράμματος για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές θα επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra.

Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε πως η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις σε αιτήματα των πιστωτών που θεωρεί «παράλογα και απαράδεκτα», αλλά επανέλαβε πως οι ελληνικές προσπάθειες θα έχουν νόημα μόνο αν οι δανειστές είναι διατεθειμένοι να δεχτούν «σοβαρές λύσεις» για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αναφερόμενος στο 47σέλιδο σχέδιο που έχει καταθέσει η Αθήνα, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως οι δανειστές δεν απορρίπτουν απαραίτητα τις ελληνικές προτάσεις, αλλά το «πρόβλημα» είναι ότι «ορισμένοι διστάζουν να παραδεχτούν πως οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών έχουν αποτύχει».

«Η Ευρώπη και οι θεσμοί πρέπει να αναγνωρίσουν πως η λιτότητα έχει αποτύχει», συνέχισε, τονίζοντας μάλιστα πως η «βιαιότητα» με την οποία έχουν εφαρμοστεί υφεσιακές πολιτικές στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο και δεν μπορεί να συγκριθεί με τα προγράμματα της Ιρλανδίας ή της Ισπανίας.

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε εκ νέου τις κοινές προτάσεις των δανειστών, υπογραμμίζοντας πως δεν αντανακλούν την πρόοδο που είχε γίνει στο Brussels Group. Χαρακτήρισε «αδιανόητες» τις αξιώσεις για κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και ακύρωση του επιδόματος θέρμανσης.

«Δεν μπορούμε να επιμείνουμε με ένα πρόγραμμα που έχει ξεκάθαρα αποτύχει, δεν είναι δυνατό να μας ζητούν να εφαρμόσουμε μέτρα που δεν έχει λάβει κανείς στην Ευρώπη», είπε.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε μάλιστα πως τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η αρχή του τέλους για την ευρωζώνη. «Αν η Ελλάδα πέσει, οι αγορές θα ψάξουν αμέσως τον επόμενο», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και διερωτήθηκε πώς η Ευρώπη θα μπορέσει να διαχειριστεί τα προβλήματα της Ιταλίας και της Ισπανίας αν δεν μπορεί να διαχειριστεί την ελληνική κρίση, όπου τα οικονομικά μεγέθη είναι πολύ μικρότερα.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας αποσαφήνισε πως σε κάθε περίπτωση ούτε προβλέπει ούτε θέλει πρόωρες εκλογές. «Λάβαμε λαϊκή εντολή πριν από μόλις τρεις μήνες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως έχουμε αυξήσει την επιρροή μας. Στην τετραετία, θα ολοκληρώσουμε το έργο μας».

Πηγή: skai.gr