Τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ ζητούν οι εταίροι για να υπάρξει συμφωνία

Τη συγκατάθεση του ΔΝΤ ζητούν οι ευρωπαίοι εταίροι προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της συνόδου της Ε.Ε. στη Ρίγα.

Υπάρχει ακόμα ένα ‘αγκάθι’ με την επιμονή των εταίρων πως το ΔΝΤ πρέπει να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του ώστε να κλείσουμε μια συμφωνία, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την τριμερή συνάντηση στην πρωτεύουσα της Λετονίας – που διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες.

Το απαραίτητο ρόλο του ΔΝΤ επιβεβαίωσε στη συνέχεια και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, σημειώνοντας πως από την οπτική γωνία της Γερμανίας δεν είναι δυνατή μια συμφωνία για την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Προσέθεσε πως η υπόθεση της Ελλάδας μπορεί να συζητηθεί και στο περιθώριο της συνόδου του G7.

Η προϋπόθεση να δοθεί πράσινο φως και από το ΔΝΤ ουσιαστικά καθιστά σαφώς πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, μια ενδιάμεση συμφωνία μόνο μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων και της Ελλάδας.

Η ίδια κυβερνητική πηγή εκτίμησε ωστόσο πως «βρισκόμαστε πιο κοντά σε συμφωνία» μετά τις επαφές στη Ρίγα.

Η εικόνα της ελληνικής πλευράς για μετρημένη πρόοδο, σε πολιτικό επίπεδο, αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, όπου αναφέρεται πως η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος «συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις και κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, την οποία και έθεσε επί τάπητος ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση, η ελληνική πλευρά αναφέρει πως οι ηγέτες των δυο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης «εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία».

Ελαφρώς διαφορετική εικόνα προκύπτει όμως από τις σχεδόν πανομοιότυπες δηλώσεις που έγιναν από εκπροσώπους της γερμανίδας καγκελαρίου και του γάλλου προέδρου, όπου ουσιαστικά η διαπραγμάτευση παραπέμπεται εκ νέου στο τεχνικό επίπεδο, χωρίς να υπάρχει κάποια αναφορά στη μακροπρόθεσμη λύση που ζήτησε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με το Βερολίνο και το Παρίσι, οι επαφές στη Ρίγα επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης», και κατέληξαν στη συμφωνία ότι οι ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους τρεις θεσμούς. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας έκανε λόγο για «φιλικές και εποικοδομητικές επαφές».

Νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε απορρίψει την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση συμφωνία, αλλά και για την επίτευξη κάποιας λύσης σε πολιτικό επίπεδο.

Πάντως, σε μια ένδειξη προόδου στο πολιτικό μέτωπο, ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ σχολίασε πως οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να παραμείνουν σε στενή επαφή.
Πηγή: skai.gr