Ελληνική αισιοδοξία μετά τις «εποικοδομητικές» επαφές Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Πολιτικό κοινό τόπο που θα επιτρέψει την ταχύτερη δυνατή επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων και θα δώσει λύση στα προβλήματα της χώρας μας αναζήτησαν το βράδυ της Πέμπτης – σε μια συνάντηση που διήρκεσε δυόμιση ώρες – ο Αλέξης Τσίπρας, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της συνόδου της Ε.Ε. στη Ρίγα της Λετονίας.

«Βρισκόμαστε πιο κοντά σε συμφωνία», δήλωσε έλληνας αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στη Ρίγα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος «συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις και κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, την οποία και έθεσε επί τάπητος ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, οι ηγέτες των δυο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης «εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία».

Σύμφωνα με το Βερολίνο, οι επαφές στη Ρίγα επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης», με τον εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας να κάνει λόγο για «φιλικές και εποικοδομητικές επαφές».

Όπως μεταδίδει πάντως το πρακτορείο Reuters, ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ επισήμανε ότι κατά τη συζήτηση των τριών ηγετών συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι εντατικές επαφές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, ουσιαστικά παραπέμποντας το επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης στο τεχνικό επίπεδο.

Νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε απορρίψει την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση συμφωνία, αλλά και για την επίτευξη κάποιας λύσης σε πολιτικό επίπεδο.

Ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου συμπλήρωσε πάντως πως οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή.

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο κ. Ολάντ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προκύψει κάποια συμφωνία από την τριμερή συνάντηση, διευκρινίζοντας μάλιστα πως το Παρίσι και το Βερολίνο δεν επιδιώκουν κάποια ιδιαίτερη συνεννόηση με την Αθήνα εν τη απουσία των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ωστόσο, ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα πως πολιτικές επαφές στην πρωτεύουσα της Λετονίας θα ανοίξουν το δρόμο για την επίτευξη μιας συμφωνίας, που θα μπορεί να επικυρωθεί από το Eurogoup μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, στις 14:30 (ώρα Ελλάδας), ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί στη Ρίγα και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Πηγή: skai.gr