Κλείσιμο

Μεταρρυθμίσεις για το ξεκλείδωμα κάθε βοήθειας ζητούν οι Γερμανοί

Μηνύματα πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ειδικά αν φιλοδοξεί να λάβει ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης, έστειλαν υψηλόβαθμα στελέχη της παράταξης της Άνγκελα Μέρκελ, τη στιγμή που κάθε νέα συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή.

Η Αθήνα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και τους όρους του τρέχοντος προγράμματος, δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag ο Βόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών - Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU) στη γερμανική Βουλή.

Χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» την κατάσταση με την Ελλάδα, και σημείωσε πως επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για τρίτο πακέτο στήριξης, με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχουν καν εκταμιευθεί τα τελευταία χρήματα από το ισχύον πρόγραμμα.

Πιο σκληρά λόγια χρησιμοποίησε ο υπαρχηγός της ΚΟ του CDU-CSU, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.

«Αν δεν επιμείνουμε στις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, θα ζημιώσουμε πραγματικά τη νομισματική ένωση, και αυτή η ζημιά θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη από τη ζημιά που θα προκαλούνταν αν η Ελλάδα τελικά έφευγε [από την ευρωζώνη]», σημείωσε στο περιοδικό Der Spiegel.

Πιο διαλλακτικό τόνο χρησιμοποίησε πάντως ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος – μιλώντας στην κυριακάτικη «Bild» – άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τρίτου προγράμματος βοήθειας, αλλά με προϋπόθεση να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις. «Δεν μπορούμε απλώς να στείλουμε λεφτά», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr