Κλείσιμο

Σημίτης: Λυπάμαι που οι αθλιότητες αυτές έγιναν επί πρωθυπουργίας μου

Με την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου συνεχίζεται η δίκη του πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου, που έχει καταδικαστεί και εκτίει πολυετή κάθειρξη για μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Η κατάθεση των δύο πολιτικών προσώπων έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς για πρώτη φορά κλήθηκαν,με απόφαση του Δικαστηρίου,να εξεταστούν ως μάρτυρες στη δίκη για τις μίζες των εξοπλιστικών και με αποδέκτες τον Ακη Τσοχατζόπουλου αλλά και στενούς του συνεργάτες και συγγενικά του πρόσωπα.

Παρούσα σήμερα για πρώτη φορά μετά από καιρό και η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη που κρατείται φρουρούμενη στο Δρομοκαϊτειο από το οποίο προςφάτως είχε αποδράςει.
Η παρουσία της εκτιμάται ότι σχετίζεται με την πρόθεσή της να δώσει το δικό της στίγμα παρουσία των πολιτικών επιχειρώντας να ελαχιστοποιήσει τις ευθύνες του συζύγου της που έχει καταδικαστεί ως ο βασικός υπεύθυνος για τις μίζες εκατομμυρίων ευρώ σε δύο εξοπλιστικά, τα υποβρύχια και τα ρώσικα άρματα TORM1.

Oι κλήσεις ως μαρτύρων του Κώστα Σημίτη και του Ευάγγελου Βενιζέλου αποφασίστηκε από το δικαστήριο το οποίο έκανε δεκτό σχετικό αίτημα του Ακη Τσοχατζόπουλου το οποίο είχε υποβληθεί πολλές φορές όταν η δίκη του έγινε σε πρώτο βαθμό δίχως ωστόσο τότε να τελεσφορήσει.

Το δικαστήριο του πρώτου βαθμού είχε αποφανθεί ότι στη συγκεκριμένη δίκη αντικείμενο δεν είναι η νομιμότητα η μη των σχετικών συμβάσεων για να κληθούν τα τότε μέλη του ΚΥΣΕΑ, που αποφάσισαν την έγκρισή τους, αλλά ποιοι πήραν τις μίζες και γιατί.

Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός είχε παγερά αντιμετωπίσει τον δικαζόμενο Ακη Τσοχατζόπουλο όταν πριν μία εβδομάδα είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο για να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία κατάθεσής του.

Το δικαστήριο έχει επίσης καλέσει σε κατάθεση και τον Γιάννο Παπαντωνίου που διαδέχθηκε τον Άκη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και τη Βάσω Παπανδρέου που τότε συμμετείχε επίσης στο ΚΥΣΕΑ.

Στην ανάγκη εξοπλισμού της χώρας μετά τα Ίμια και τις σχετικές αποφάσεις της τότε κυβέρνησης για αύξηση των εξοπλισμών αναφέρθηκε στη κατάθεσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, δηλώντας πως το ΚΥΣΕΑ δεν είχε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για τα εξοπλιστικά αλλά έθετε το πλαίσιο και ελάμβανε την απόφαση για ποιο όπλο θα αγοραστεί και από πού.
Ανέφερε ότι μετά τη συμφωνία του Ελσίνκι που η Τουρκία περιορίστηκε καθώς αποφασίστηκε να έχει μόνον δυνατότητα προσφυγής στη Χάγη, η τότε κυβέρνηση αποφάσισε με αντίθετη γνώμη Τσοχατζόπουλου την μείωση των εξοπλισμών.

Τότε, είπε ο πρώην πρωθυπουργός, η αντίθεση Τσοχατζόπουλου που ήθελε να μείνουν αυξημένες οι αμυντικές δαπάνες περιγράφεται με τον τίτλο "όπλα η βούτυρο".
Ο πρώην πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε αν υπήρχε περίπτωση να δωροδοκηθούν ο τότε υπουργός και οι συνεργάτες του ο κ. Σημίτης υπήρξε κατηγορηματικός.

"Μπορεί. Αυτό είναι εφικτό όταν συνεργάζονται υπουργός και γενικός διευθυντής εξοπλισμών".

Ο κ.Σημίτης πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έχει προσωπική γνώση αλλά εκτιμά ότι υπήρξαν δωροδοκίες,τονίζοντας "πιστεύω ότι μπορεί να γίνει, δεν έχω όμως προσωπική εμπειρία από αυτά τα θέματα".

Μάλιστα, δεν απέκλεισε οι δωροδοκίες να έγιναν πριν από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ τονίζοντας ότι το ΚΥΣΕΑ δεν έκανε διαπραγματεύσεις επί των τιμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων ούτε είχε σχέση με τα της σύμβασης.

"Το ΚΥΣΕΑ ανέφερε, αποφάσιζε αν θα πάρει το τάδε όπλο και από ποιά χώρα. Όλα τα υπόλοιπα ήταν θέματα της στρατιωτικής ηγεσίας, των αρμοδίων επιτροπών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και του αρμόδιου υπουργού".

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι το ΚΥΣΕΑ είχε πολιτικό ρόλο στις αποφάσεις, όχι στις λεπτομέρειες των συμβάσεων καθώς αποφάσιζε με βάση τον φάκελο που υπέβαλε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κώστας Σημίτης:
Υπήρξα ως πρωθυπουργός πρόεδρος του ΚΥΣΕΑ και ήρθα εδώ για να συνδράμω στην απονομή της δικαιοσύνης. Για όσα κατηγορούνται όσοι κάθονται στο εδώλιο δεν γνωρίζω το παραμικρό.
Να σας μιλήσω γιατί τότε αποφασίσαμε, αποφάσισα, τότε την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων, αναγκαιότητα που προέκυψε από το θέμα των Ιμίων.
Τότε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όταν τον ρώτησα αν μπορούν να ανακαταλάβουν τα Ίμια οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, απάντησε αρνητικά και τότε μετά τα Ίμια, όπως γράφω σε βιβλίο μου που έχει εκδοθεί πριν προκύψουν όσα προέκυψαν με τους κατηγορούμενους, έχω εκφράσει τις θέσεις τότε της κυβέρνησης και τις αποφάσεις που ελήφθησαν.
Μετά τα Ίμια η στρατιωτική ηγεσία μου επεσήμανε πως η διαφορά μας με την Τουρκία είναι ότι είχε καλύτερο εξοπλισμό σε υποβρύχια αλλά και σε άρματα και προκειμένου να υπάρξει γραμμή αναχαίτισης προς την Τουρκία που είχε τότε υπεροπλία, οφείλαμε να προβούμε σε επανακαθορισμό της αμυντικής πολιτικής.
Τότε η κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει σύγχρονα συστήματα οπλικά και να εξοπλίσει τις ένοπλες δυνάμεις.
Αποφασίσαμε την αγορά αρμάτων, υποβρυχίων,ελικοπτέρων και άλλων. Η κυβέρνηση δεν έμεινε μόνον στους εξοπλισμούς έδωσε τεράστια μάχη με τους ευρωπαϊους εταίρους που ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία Ελςίνκι που υπήρξε για τη χώρα μας εξαιρετικά σημαντική.
Το πρώτο αποφαςίσαμε λοιπόν να αυξήσουμε τους εξοπλισμούς και κινηθήκαμε διπλωματικά με τη συμφωνία του Ελςίνκι που περιόρισε την Τουρκία καθώς έπρεπε πλέον να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης.
Συνεκάλεσα την κυβερνητική επιτροπή του 2001 μετά ταύτα και τότε προτάθηκε να περιοριστούν οι αμυντικές δαπάνες και να υπάρξουν περικοπές. Τότε,  ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε αντίθετη γνώμη καθώς θεωρούσε ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν έπρεπε να σταματήσουν και να μειωθούν.
Τότε όμως παρενέβην και η απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής ήταν η μείωση των δαπανών και να δοθεί προτεραιότητα σε κοινωνικές δαπάνες και στους Ολυμπιακούς. (Αγώνες)

Τότε μάλιστα την αντίθεση Τσοχατζόπουλου περιέγραψε ο τύπος με τη φράση όπλα η βούτυρο.
Μετά ταύτα ελήφθη απόφαση και περιορίστηκαν οι δαπάνες σημαντικά.

Πρόεδρος: Τα επίδικα προγράμματα έγιναν όμως και πληρώθηκαν.

Σημίτης: Έγιναν βεβαίως αλλά στη συνέχεια περικόπηκαν οι δαπάνες και σας αναφέρω ότι μετά τα Ίμια υπήρξε ανάγκη πρόσθετων εξοπλισμών. Μετά την συμφωνία του Ελσίνκι η αναγκαιότητα αυτή εξέλιπε και οι δαπάνες μειώθηκαν με απόφαση. Όσοι λένε ότι αγοράστηκαν όπλα πρόχειρα και χωρίς πρόγραμμα δεν έχουν σχέση με την τότε πραγματικότητα της χώρας και την ανάγκη της για ενίσχυση της άμυνάς της.

Η μείωση των αμυντικών δαπανών αποφασίστηκε μετά τη συμφωνία του Ελσίνκι που περιόρισε δραστικά τις δυνατότες της Τουρκίας να απειλεί και επιπλέον την ανάγκασε να προσφύγει για τυχόν αξιώσεις της στο Δικαστήριο της Χάγης.

Το ΚΥΣΕΑ έλαβε όλες τις αποφάσεις για τα εξοπλιστικά ως πολιτικό όργανο.Αποφάσισε και για τα αντισταθμιστικά,όχι όμως με λεπτομερή τρόπο, διότι δεν ήταν η δουλειά του. Το ΚΥΣΕΑ δεν έκανε διαπραγματεύσεις,δεν έκανε συμφωνίες για τις τιμές,δεν αποφάσισε ποιά συγκεκριμένα αντισταθμιστικά. Αυτά είναι δουλειά του αρμοδίου υπουργού. Του υπουργού Εθνικής Αμυνας.
Πέραν από αυτόν στο υπουργείο υπάρχουν πληθώρα οργάνων. Υπάρχουν επιτροπές επί επιτροπών για κάθε όπλο για τους διαγωνισμούς, που εκτιμούν,που αποφαςίσουν. Καμμία απόφαση δεν έρχεται στο ΚΥΣΕΑ χωρίς όλες αυτές οι επιτροπές να έχουν υπογράψει, χωρίς να υπογράψει η στρατιωτική ηγεςία. Μετά υπογράφει ο υπουργός. Μετά το ΚΥΣΕΑ δεν ΄έχει ελεγκτική εξουςία. Δεν θα κοιτάξει αν έκαναν όλοι αυτοί τη δουλειά τους. Δεν είναι δική του αρμοδιότητα. Το ΚΥΣΕΑ είναι πολιτικό όργανο που είναι επικεφαλής με βάση αυτή την προεργαςία. ΤΟ ΚΥΣΕΑ δεν αγοράζει το όπλο Χ η το Ψ. Δεν αγοράζει το ΚΥΣΕΑ αν το υπουργείο δεν του εισηγηθεί. Το ΚΥΣΕΑ μπορεί να πει θέλω αεροπλάνα που να φθάνουν στη Σμύρνη.Και να σας φέρω παράδειγμα με τα


Πρόεδρος Μετά τη απόφαση του ΚΥΣΕΑ μπορούσε να αλλάξει η σύμβαση ;

Σημίτης. Το ΚΥΣΕΑ λέει θα αγοράσουμε για παράδειγμα Φάλκον από την Αμερική. Όμως ο υπουργός στη συνέχεια είχε την ευθύνη για την υπογραφή της σύμβασης και όλα τα υπόλοιπα.

O πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι τότε κανείς δεν μπορούσε να υποψιαστεί τις δωροδοκίες και ανέφερε ότι το θέμα των παράνομων πληρωμών ήρθε στο φώς μετά τις δίκες που έγιναν στη Μόσχα όπου δικάστηκαν δικά τους στελέχη που καταδικάστηκαν και κάποιοι δολοφονήθηκαν. Τα ίδια έγιναν και στη Γερμανία όπου και εκεί υπήρξαν καταδίκες και υπήρξαν και αποκαλύψεις για έλληνες συνεργούς τους.

Μετά τις δίκες αυτές σε Μόσχα και Γερμανία για τα εξοπλιστικά έφθασαν στοιχεία και εδώ για έλληνες συνεργούς. Με υπεράκτιες εταιρείες που ανήκαν σε κατηγορουμένους.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στις δωροδοκίες του πρώην υπουργού,είπε ότι ο τρόπος είναι απλός και έχει γίνει και σε άλλες χώρες: Μέσω μεσαζόντων και υπεράκτιων εταιρειών.

Και απαντώντας σε ερωτήσεις της Προέδρου δεν απέκλεισε οι δωροδοκίες να έγιναν πριν την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, απαντώντας θεωρητικά,δεν δήλωσε ότι προσωπική γνώση δεν έχει.

Πρόεδρος: Μπορεί να χωρέσει δωροδοκία με βάση όλα όσα είπατε για το ΚΥΣΕΑ;

Κ.Σημιτης .Καλλιστα. Χωρεί δωροδοκία. Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή.

Υπεράσπιση Γιάννης Παγορόπουλος: Δεν απεδείχθη κύριε μάρτυς, αυτό ερευνάται.

Δεν ισχυρίστηκα ότι αποδείχθηκε. Εδώ παίζουν δυο πράγματα ρόλο, το ένα είναι οι τιμές που δεν είναι όπως οι τιμές των αυτοκίνητων. Οι τιμές δεν είναι γνωστές, καθορίζονται ανά περίπτωση και από τη διαπραγμάτευση. Προφανώς, έχει μια δυνατότητα να το παίξει, να πάει παραπάνω ή παρακάτω. Αυτά δεν ειναι ελέγξιμα. Εδώ, οπως προέκυψε απο τη διαδικασία, υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, στον αναπληρωτή διευθυντή, στον διευθυντή εξοπλισμών και στο ανώτατο όριο στον υπουργό . Όταν αυτοί οι πρωταγωνιστές συνεργάζονται, τότε αυτό ειναι δυνατό. Εγώ μπορώ να πω οτι μπορεί να γίνει. Αφού έγινε.

Πρόεδρος: Πως μπορεί να γίνει;

Σημίτης: Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει αφού δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά. Συνέπεσαν οι υπεράκτιες εταιρείες που έστειλαν οι κύριοι τα λεφτά να ειναι οι υπεράκτιες εταιρείες που εχει συγκεκριμένος κατηγορούμενος. Ο τρόπος είναι ενας για να μην προκαλείται η προσοχή. Τα χρήματα στέλνονται μέσω υπεράκτιας εταιρείας. Έγινε γνωστό οτι έγιναν δωροδοκίες το 2000-2004. Το πρώτο που έγινε γνωστό για μίζες ήταν όταν στη Ρωσία και τη Γερμανία έγιναν δίκες κατά των δικών τους υπαλλήλων με τον ισχυρισμό οτι απο τις χρήσιμες πληρωμές, οπως λέγονται, κράτησαν ορισμένα ποσά για τον εαυτό τους.
Πρόεδρος: Ξέρετε αν δωροδοκήθηκε ο Τσοχατζόπουλος;

Σημίτης .Όχι βέβαια δεν έχω καμία γνώση.

Τη λύπη του για το γεγονός ότι "οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου", εξέφρασε στην κατάθεση του στη δίκη Τσοχατζόπουλου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης:"

"Ειναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου όταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα", είπε ο κ. Σημίτης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Επιλέξατε με ιδιαίτερα κριτήρια ως ΥΠΕΘΑ τον κ. Τσοχατζόπουλο.

Σημ: Έγινε υπουργός στον ανασχηματισμό μετά τις εκλογές. Η αλλαγή έγινε, γιατί ήταν νέα κυβέρνηση .

Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός, κορυφαίος υπουργός και το νούμερο 2 στο ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται πρόσωπο με εμπειρία στο εν λόγω υπουργείο.
Ο κ. Σημίτης είπε επίσης

Για τα υποβρύχια : "Εχουμε σήμερα 2015 δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να θυμηθώ συζήτηση που έχει γίνει το 1999 και 2001 σε σχέση με υποβρύχια και οποιαδήποτε άλλο όπλο. Μόνιμη επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν να υπάρχει μία συμπαραγωγή διότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν δούλευαν και ήταν ζημιογόνα.
Το ΚΥΣΕΑ αποφάνθηκε ότι είναι σκόπιμο να υπάρξει συμπαραγωγή".

Για τον τσοχατζόπουλο : "Είχα εμπιστοσύνη στο σύστημα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 'Άλλωστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν ήταν ο οποιοσδήποτε, είχε διατελέσει αναπληρωτής Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου, από το 1976 ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και επί 20 και πλέον χρόνια το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ"

Για τα ΤΟΡ : "Με τα ΤΟΡ-Μ1 τέθηκε μόνο το θέμα της διαλειτουργικότητας, εάν είναι συμβατά με άλλα όπλα των ενόπλων δυνάμεων αφού ο ελληνικός στρατός δεν προμηθεύονταν ρωσικά όπλα αλλά κρίθηκε ότι έπρεπε να αγοράσουμε ρωσικά όπλα και για λόγους πολιτικής. Το ΤΟΡ πάρθηκε για τον στρατό. Αν η εισήγηση ήταν ότι το όπλο δεν ήταν καλό, δεν θα το παίρναμε. Υπήρχαν κάποια όπλα που είχαν οι Σοβιετικοί και δεν είχαν άλλοι.

Πολ. Αγωγη: Γίνονταν δεκτά όσα εισηγείτο ο υπουργός;

Σημίτης: Το ΚΥΣΕΑ λειτουργούσε ως εξής: Ο υπουργός πρότεινε πχ το F15 ή F16 και το ΚΥΣΕΑ αποφάσιζε. Ο υπουργός είχε εισήγηση για το ένα ή το άλλο . Συνήθως γινόταν δεκτή η εισήγηση.

Πολ. Αγωγή: Υπήρχε διεθνής διαγωνισμός για τα εξοπλιστικά;

Σημ: Όχι βέβαια. Μπορεί να κάνεις διαγωνισμό και να λες τι αεροπλάνο θες; Είναι δυνατόν;

Θα είχε απομακρύνει άνευ ετέρου τον Ακη Τσοχατζόπουλο αν είχε την παραμικρή υποψία για δωροδοκία, ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων της υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου, λέγοντας παράλληλα ότι υπήρξε πάντα εξαιρετικά αυστηρός με τους συνεργάτες του.

"Αν είχα είπε πληροφορίες τότε θα είχα παρέμβει και θα τον είχα απομακρύνει" τόνισε ο κ. Σημίτης προσθέτοντας "όλα αυτά που έγιναν (δωροδοκίες) πρόκειται για αθλιότητες. Αθλιότητες, είναι ντροπή".

Πολιτική Αγωγή. Οταν μετά το 2005 άρχισαν οι αποκαλύψεις για τα εξοπλιστικά ρωτήσατε τον κ. Τσοχατζόπουλο τί έγινε΄;

Σημίτης
Δεν ανακρίνω εκ των υστέρων τους υπουργούς μου, διότι αυτή διαδικασια δεν οδηγεί πουθενά.

Υπεράσπιση.
Λεωνίδας Κωτσαλής.
Ειχατε ποτέ υποψία η ίχνος υποψίας όταν αποφάσιζε το ΚΥΣΕΑ ότι κάτι είχε γίνει;
Σκιά παρατυπίας ;

Σημίτης. Όχι βέβαια διότι θα είχα παρέμβει και θα είχα απομακρύνει τον υπουργό. Ήμουν εξαιρετικά αυστηρός ξέρετε ότι είχα απομακρύνει συνεργάτη μου όχι για δωροδοκία αλλά γιατί δεν είχε την ευαισθησία να κρατά τη θέση του. Ασφαλώς και δεν γνώριζα.Δεν έγινα αποδέκτης τότε τέτοιων θεμάτων και τέτοιων πληροφοριών.

Αν είχα πληροφορίες, όπως σας είπα θα είχα παρέμβει. Όλα αυτά που έγιναν, οι δωροδοκίες, πρόκειται για αθλιότητες, για αθλιότητες είναι ντροπή.

Είναι εξαιρετικό λυπηρό τα όσα συνέβησαν για τις δωροδοκίες ανέφερε στην κατάθεσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προσθέτοντας "εξαιρετικά λυπηρό όσα έγιναν και για μένα,διότι έγιναν επί των ημερών μου και κατά την προσπάθεια που καταβάλαμε για τον εκσυγχρονισμό της χώρας"

Με παγερό βλέμμα και απόλυτη απαξία υποδέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός τις ερωτήσεις που του απηύθυνε ο δικαζόμενος πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, απευθυνόμενος στον Κώστα Σημίτη, αναφέρθηκε γενικά στο τι έγινε και πως αποφασίστηκε η προμήθεια των συγκεκριμένων εξοπλιστικών, διακοπτόμενος από την Πρόεδρο διότι δεν διατύπωνε συγκεκριμένη ερώτηση.

"Είμαι υπό απαγόρευση" είπε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και σε έξαλλη κατάσταση πρόσθεσε "αλητήριοι και πράκτορες να μην παρεμβαίνουν εδώ μέσα" σχολιάζοντας κάτι που είπε ο Νίκος Ζήγρας πρώτος του εξάδελφος που έχει συνδράμει τις δικαστικές αρχές για την αποκάλυψη για τις μίζες.

Απόλυτα ψύχραιμος ο πρώην πρωθυπουργός είχε καρφώσει το βλέμμα του στον δικαζόμενο υπουργό του περιμένοντας στωικά να υποβληθεί συγκεκριμένη ερώτηση.
Όμως ο Άκης Τσοχατζόπουλος με παραληρηματικό τρόπο μιλούσε γενικά για το ΚΥΣΕΑ και το ρόλο του.
"Δεν υπάρχει, είπε φανερά εκνευρισμένος ο Άκης, δωροδοκία. Δεν υπάρχει δωροδοκία".

Σημίτης
Όπως αποδείχθηκε από την πρώτη δίκη, στο υπουργείο έγιναν τα μύρια όσα. Δεν ανέχομαι ότι δεν έκανες αυτά που έπρεπε και ότι δεν τα είχες τότε αναφέρει".

Στο βαρύ τίμημα που πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου αναφέρθηκε ο Πρόεδρός του Ευάγγελος Βενιζέλος καταθέτοντας στη δίκη για τα εξοπλιστικά, ενώ τόνισε πως δωροδοκία μπορεί να υπάρξει " όταν υπάρχει ηθική προδιάθεση".

" Εχω υποστεί, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μεγάλη πολιτική φθορά από τη δικαζόμενη υπόθεση. Το κόμμα μας έχει υποστεί από αυτή την υπόθεση τεράστια ζημιά"

Μετείχα μόνον σε ένα ΚΥΣΕΑ το 1999. Η γνώση μου για την υπόθεση προέρχονται από τη μία και μόνη φορά που μετείχα στο ΚΥΣΕΑ, και διερωτώμαι γιατί το δικαστήριο σας με κάλεσε ως μάρτυρα ενώ δεν έχουν κληθεί άλλα μέλη του που ελάμβαναν συχνά μέρος,και επιπλέον από τη ανάληψη δέκα χρόνια αργότερα από εμένα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Βενιζέλος στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν επί των ημερών του για τις εξοπλιστικές συμβάσεις και την εμπέδωση διαφάνειας στο πεδίο των εξοπλισμών για να σημειώσει οτι από τότε που ήταν υπουργός ο Ακης Τσοχατζόπουλος έχουν αλλάξει πάρα πολλά.
Μίλησε αναλυτικά για τις αλλαγές στις αμυντικές δαπάνες, την ανάθεση του ελέγχου των εξοπλιστικών συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και λοιπά.

Πρόεδρος Μπορεί να είναι δυνατή η δωροδοκία σε τέτοιες περιπτώσεις;

Βενιζέλος: Η σχολική εφορεία ενός νηπιαγωγείου, για αγορά κιμωλιών, μπορεί να δωροδοκηθεί, διερωτήθηκε ο Ευ.Βενιζέλος, για να απαντήσει "Μπορεί σε κάθε περίπτωση, στα εξοπλιστικά στα φάρμακα παντού. Όταν υπάρχει η ηθική προδιάθεση"

Πρόεδρος: Άρα μπορεί έστω κι αν υπάρχουν τόσες επιτροπές, τόσες διαδικασίες να υπάρχει δωροδοκία;

Βενιζέλος: Κυρίε Πρόεδρε έχω υποστεί την πολιτική φθορά της υπόθεσης που δικάζεται. Η ζημιά που έχει υποστεί το κόμμα μας από αυτή την υπόθεση είναι τεράστια. Αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 όταν η προδικασία για την υπόθεση αυτή ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Εισαγγελέας: Μπορεί να υπάρξουν δωροδοκίες λέτε. Τότε ήταν ευκολότερο;

Βενιζέλος. Παρά τα μέτρα που ελήφθησαν σε νομοθετικό και όχι μόνον επίπεδο και τώρα μπορεί να υπάρξουν δωροδοκίες. Δυσκολότερα αλλά μπορεί να υπάρξουν.

Εισαγγελέας.
Τί μπορείτε να μας πείτε για αυτές τις συμβάσεις;

Βενιζέλος. Μετά την ανάδειξη της ΝΔ σε κυβέρνηση το 2004 έγινε Εξεταστική Επιτροπή αλλά εκεί δεν ετέθησαν θέματα δωροδοκιών. Αυτό μάλιστα το ανέφερε και το κοινό πόρισμα ΚΚΕ και Συνασπισμού τότε. Ούτε η ΝΔ έκανε λόγο για ποινικά ευρήματα.

Εισαγγελέας Είναι βαρύνουσα η γνώμη του υπουργού που εισηγείται ένα οπλικό σύστημα;

Βενιζέλος. Πάντα είναι βαρύνουσα η γνώμη του όταν εισηγείται τέτοια θέματα.

Ο κ.Βενιζέλος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επίμαχη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στην οποία μετείχε και διευκρίνισε τι ακριβώς αποφασίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μετείχα σε μια συνεδρίαση από τις επίμαχες του ΚΥΣΕΑ που επαναεπιβεβαίωνε τη σύμβαση των υποβρυχίων. Παρεπίμπτουσα γνώση έχω βέβαια και για την εξεταστική επιτροπή. Ουσιαστικά το ΚΥΣΕΑ παίρνει μια απόφαση να προχωρήσει μια σύμβαση, σύμφωνα με το νόμο, με ευθύνη του ΥΠΕΘΑ.

Πράγματι η εισήγηση του υπουργού είναι αποτέλεσμα πολλών εισηγήσεων επιτελείων και επιτροπών.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση προφανώς ως υπουργός Ανάπτυξης εικάζω, θα εξέφρασα την ικανοποίησή μου που βρίσκουν δουλειά τα ναυπηγεία. Πιστεύετε πως δε υπάρχουν πολιτικές πιέσεις να επιλεγούν τα οπλικά συστήματα μιας χώρας; Οι χώρες ενδιαφέρονται για το πρόγραμμά τους και τις εταιρίες τους. Προφανώς και υπάρχει πολιτική πίεση. Πολιτικά λοιπόν κρίνει το ΚΥΣΕΑ.

Εισαγγελέας: Υπάρχει αντίρρηση στις εισηγήσεις του υπουργού;

Βενιζέλος: Μα πιστεύετε πως δεν προέχει το πολιτικό στοιχείο στην επιλογή; Απο κει και πέρα λαμβάνεται υπόψη το θέμα των τεχνικών προδιαγραφών. π.χ στο θέμα των υποβρυχίων 214 δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι το καλύτερο του κόσμου. Αν υπήρξαν παράπλευρες πληρωμές τι να σας πω... Όταν ανέλαβα το 2010 είχε δώσει 2 δις το ελληνικό δημόσιο και δεν είχε πάρει κανένα υποβρύχιο. Παρόλα αυτά δεν σημαίνει πως δεν ήταν τα καλύτερα. Πρέπει να διαχωριστεί η σκοπιμότητα της προμήθειας με το θέμα της δωροδοκίας αλλιώς δεν θα καταλήξετε πουθενά.
Πολ. Αγωγή: Ξέρετε την απόφαση του ναυτικού συμβουλίου που έλεγε ότι υπάρχουν 5 τύποι υποβρυχίων κατάλληλα;

Βενιζέλος: Φυσικά γιατί έπρεπε να πούμε σε όλα τα κράτη ότι είναι στην υπό επιλογή λίστα. Απλό είναι ...

Αντιπαθώ πάρα πολύ τα αντισταθμιστικά ωφελήματα γιαυτό και τα κατήργησα! Μόνο το 10% αυτών αφορά χρήματα. Τα υπόλοιπα είναι έργα και επενδύσεις.

Πολ. Αγωγή: Είναι κατασκευασμένες οι κατηγορίες για τον πολιτικό θάνατο του κ.Τσοχατζόπουλου;

Βενιζέλος: Έχω αντιληφθεί μόνο την προσπάθεια πολιτικού θανάτου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα όσα αντιμετώπισε ο ίδιος ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, με τα υποβρύχια εγκαταλελειμμένα, τον μύθο ότι το καλύτερο υποβρύχιο Παπανικολής γέρνει, και τα ναυπηγεία κλειστά.

«Τον Απρίλιο του 2012 ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Τσοχατζόπουλου. Τότε διαπίστωσα την εμπλοκή του», απάντησε ο μάρτυς σε ερώτηση του συνηγόρου κ. Κοτσαλή.

Ο κ. Βενιζέλος εξανέστη κατά την εξέτασή του από την υπεράσπιση: «Το βρίσκετε λίγο αυτό που συμβαίνει τώρα από πλευράς πολιτικής; Το βρίσκετε λίγο; Είναι επώδυνο ηθικά και πολιτικά, και επικοινωνιακά, ότι υπάρχει μία δίκη στο Εφετείο της Αθήνας με κατηγορούμενο έναν κορυφαίο υπουργό, στην οποία καταθέτουν ένας πρώην Πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ...».

«Δεν αιφνιδιάστηκα δυστυχώς με τις εξελίξεις τότε, όσον αφορά τον κ. Τσοχατζόπουλο. Είχε διαμορφωθεί ήδη ένα επικοινωνιακό τοπίο. Βεβαίως, λυπήθηκα και λυπάμαι πάρα πολύ για όλα αυτά», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Σε ερωτήσεις της υπεράσπισης ο κ.Βενιζέλος απάντησε:
  
Κοτσαλής(συνηγορος Τσοχατζόπουλου): Έχει αποδεδειγμένη ενοχή;
Β: Μα τι λέτε; Μιλάμε μεταξύ καθηγητών Νομικής. Το συμβάν είναι μόνο η άσκηση ποινικής δίωξης το 2012;
Κ: Αν ξέρατε ολα αυτά θα είχατε αλλη στάση στην εξεταστική; Τον υπερασπιστήκατε τότε.
Β: Βέβαια, άλλη στάση. Το βρίσκετε λίγο ότι βρισκόμαστε εδώ σήμερα, εγώ και ο Σημίτης; Κατηγορούμενο κορυφαίο στέλεχος, μάρτυρες ένας πρωθυπουργός, ένας πρώην αντιπρόεδρος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Είναι λίγο αυτό, πολιτικά, ηθικά, επικοινωνιακά για το ΠΑΣΟΚ;
Κ: Σας αιφνιδιάσε; Μπορεί να ήταν επικοινωνιακά στημένη επίθεση;
Β: Δυστυχώς δεν αιφνιδιάστηκα. Επίσης λυπήθηκα πάρα πολύ και λυπάμαι πάρα πολύ....
Παγορόπουλος (συνήγορος Τσοχατζόπουλου) : Η κατηγορία λέει πως επέλεξε τα ΤΟΡ για να δωροδοκηθεί.
Β: Δεν γνωρίζω αν καποιος εχει δωρδοκηθεί για τα ΤΟΡ. Αλλα για την επιλογή αυτά ειναι ικανοποιητικά και σωστά επελέγησαν. Όμως επαναλαμβάνω, άλλο η σκοπιμότητα της σύμβασης και άλλο πιθανές δωροδοκίες. Δηλαδή μπορείς να έχεις μια νόμιμη συναλλαγή με παράνομες πράξεις. Μπορεί να υπάρξει κρυστάλλινη ανάθεση αλλά να υπάρξουν δωροδοκίες πριν ή μετά.

Ραγκούσης (συνήγορος της Σταμάτη): Υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει κάτω από τον υπουργό μία κατάσταση, κατώτερων στελεχών που μπορεί να παραπλανήσουν τον υπουργό;
Β: Βεβαίως
Ρ: Υπάρχει επικοινωνιακή προσπάθεια σπίλωσης της συζύγου του πρώην υπουργού;
Β: Αναφέρθηκα σε πολιτικό ζήτημα.
Ρ: Ήρθε εδώ όχι για να παρακολουθήσει αλλά για να υποβάλλει ένα αίτημα. Γιατί δεν ξέρω που θα βρίσκεται αύριο αυτή η γυναίκα.
Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος απάντησε σε ερωτήσεις του συνηγόρου του Ιωάννη Σμπώκου τονίζοντας:
Θα το ξαναπώ: Δεν είναι κακό να πάρεις τα ΤΟΡΜ1, ηταν σωστή επιλογή. Κακό ειναι να πάρεις μίζες για αυτά... Είναι άλλα πράγματα αυτά τα δύο. Δε νομίζω ότι σε αυτά τα θέματα πρέπει να υπάρχει εμπλοκή συζύγων ή παιδιών. Όποιος έχει την υπογραφή, έχει και την πολιτική και ποινική ευθύνη. Δυστυχώς, στη σφαλιάρα της πολιτικής ευθύνης, υπάρχει και συλλογική ευθύνη. 

Νέο αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής της θα καταθέσει η Βίκυ Σταμάτη - Τσοχατζοπούλου, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, σύμφωνα με το δικηγόρο της Φραγκίσκο Ραγκούση.

Όπως είπε, "ελπίζουμε οι νέες διατάξεις να δώσουν φτερά για να σφίξει και πάλι στην αγκαλιά της το παιδί της".

Ο συνήγορος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Παγορόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος από την κατάθεση των κύριων Σημίτη και Βενιζέλου και ευχαρίστησε το Δικαστήριο που έκανε δεκτό το αίτημα. "Με τις καταθέσεις ξεκαθάρισε το κλίμα, όσον αφορά τις διαδικασίες του ΚΥΣΕΑ"

Ο δικηγόρος της Αρετής Τσοχατζοπούλου, σχολιάζοντας τις καταθέσεις των κύριων Βενιζέλου -Σημίτη, δήλωσε ότι "Το δικαστήριο έγινε σήμερα σοφότερο όσον αφορά στη θεσμική λειτουργία του ΚΥΣΕΑ, όχι όμως επί της ποινικής διαδικασίας"




Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου