Γκάουκ: Η Γερμανία πρέπει να εξετάσει τις πιθανότητες για πολεμικές επανορθώσεις

Η Γερμανία θα πρέπει τουλάχιστον να εξετάσει τα αιτήματα της Αθήνας σχετικά με την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων για την περίοδο της κατοχής, δήλωσε ο γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ, παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο έχει επανειλημμένα απορρίψει τις ελληνικές αξιώσεις.

Ο κ. Γκάουκ επισήμανε σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung ότι η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το θέμα της ιστορικής ευθύνης που έχει προς την Ελλάδα.

«Είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της όπως η δική μας να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για [την καταβολή] επανορθώσεων», τόνισε ο γερμανός πρόεδρος.

«Δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα και στη σύγχρονη εποχή αλλά είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών, όπου επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα σχετικά με αυτό το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα», επισήμανε ο κ. Γκάουκ.

Στις αρχές Απριλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ανέφερε πως η αποτίμηση των πολεμικών επανορθώσεων τοποθετεί το χρέος προς την Ελλάδα στα 279 δισεκατομμύρια ευρώ.

Απαντώντας στον κ. Μάρδα, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε ως «ανοησίες» τις αξιώσεις της Αθήνας, και επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου πως το ζήτημα των αποζημιώσεων που απορρέουν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ρυθμίστηκε οριστικά με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν το 1990, πριν την επανένωση Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters - skai.gr