Γιόσκα Φίσερ: Ο Τσίπρας στη Χώρα των Ονείρων – Κίνδυνος άτακτου Grexit

«Η άτακτη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κίνδυνο» προειδοποιεί ο Γιόσκα Φίσερ σε άρθρο του με τίτλο «Ο Τσίπρας στη Χώρα των Ονείρων» σε άρθρο του που δημοσιεύεται στον ιστότοπο Project Syndicate.

Όπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και ιδρυτής των Πρασίνων, ένα άτακτο Grexit μπορεί να αποφευχθεί μόνον εφόσον οι δύο πλευρές εργαστούν υπό την προϋπόθεση ότι στόχος των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι το ποιος θα χάσει και ποιος θα κερδίσει.

Ο κ. Φίσερ υποστηρίζει στο άρθρο του ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχασε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους του επειδή δεν μπορεί να ξεφύγει από την «ριζοσπαστική φούσκα» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μπορεί κανείς μόνο να λυπάται για την Ελλάδα. Για περισσότερα από πέντε χρόνια, η "τρόικα" (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) την έκανε αντικείμενο ενός αποτυχημένου πειράματος με λιτότητα που έχει επιδεινώσει την οικονομική κρίση της χώρας. Και τώρα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να επιμένει να βυθίσει τη χώρα στην άβυσσο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Τσίπρας κι άλλοι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ πέταξαν την ευκαιρία της Ελλάδας, επειδή ήταν ανίκανοι να δουν πέρα από τον ορίζοντα της καταγωγής του κόμματός τους. Δεν κατάλαβαν –ή δεν θέλησαν να καταλάβουν– τη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η πραγματιστική πολιτική είναι ξεπούλημα, κατά την άποψή τους», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Φίσερ. «Ένα κόμμα αντιπολίτευσης μπορεί να εκφράσει φιλοδοξίες, να υποσχεθεί και ακόμα να ονειρευτεί λίγο. Αλλά ένα κυβερνητικό κόμμα δεν μπορεί να παραμείνει στον φανταστικό κόσμο ενός θεωρητικού συστήματος. Κι όσο πιο ονειροπόλες είναι οι υποσχέσεις ενός κόμματος αντιπολίτευσης, τόσο πιο δύσκολη είναι η γεφύρωση του χάσματος με την πραγματικότητα...»

Σύμφωνα με τον κ. Φίσερ, εκτός από τον κ. Τσίπρα πρέπει και άλλοι στην Ευρώπη να εγκαταλείψουν «τις φαντασιώσεις τους».

«Η ελληνική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδυναμώσει τους Ευρωπαίους συντηρητικούς και να αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων στην ΕΕ ή να απομακρύνει την ελληνική αριστερά από την κυβέρνηση», γράφει ο κ. Φίσερ. « Η σημερινή κρίση και οι διαπραγματεύσεις για την επίλυσή της έχουν ένα και μοναδικό στόχο: το μέλλον της Ελλάδας εντός Ευρώπης και το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης.»

«Η τρέχουσα κρίση και οι διαπραγματεύσεις για την επίλυσή της αφορούν μόνο ένα πράγμα: το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη και το μέλλον του κοινού Ευρωπαϊκού σχεδίου. Να βοηθήσουν την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να την κρατήσουν στην ευρωζώνη είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Αλλά οποιαδήποτε συμφωνία απαιτεί από την Ελλάδα να αποδείξει ότι συμμερίζεται τον ίδιο στόχο» επισημαίνει ο Γερμανός πολιτικός.
Πηγή: skai.gr