Επαφές Τσίπρα με Μέρκελ και Ντάισελμπλουμ ενόψει Brussels Group

Προσωπικά αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός την υπόθεση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, όπως διαφαίνεται από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε την Κυριακή με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναζητώντας λύση σε πολιτικό επίπεδο, ενόψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους – σε επίπεδο Brussels Group – τη Δευτέρα και την Τετάρτη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνομιλία με την κ. Μέρκελ, οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την κοινή βούλησή τους να παραμείνουν σε σταθερή επικοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, με στόχο να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής λύση.

Όλες οι πληροφορίες δείχνουν πως ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρόλο στις διαβουλεύσεις με τους εταίρους-πιστωτές, ενώ το ίδιο φαίνεται να πράττει από την πλευρά της και η κ. Μέρκελ.

Κατά τις ίδιες πηγές, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, σε συνέχεια της συνάντησης των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να αποτιμηθούν τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup και το ECOFIN την Παρασκευή και το Σάββατο και να οριστεί η διαπραγματευτική γραμμή κυβέρνησης.

Οι συνομιλίες με τους δανειστές ξαναρχίζουν αύριο Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης του Brussels Group, το οποίο θα συνεδριάσει δια ζώσης την Τετάρτη.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν υπό τη σκιά του κλιμακούμενου προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, με δεδομένο ότι τον Μάιο θα πρέπει να καταβάλει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Αθήνα στόχευε στην επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, που θα συνοδευόταν από την αποδέσμευση μιας υπο-δόσης στήριξης, ωστόσο, οι ευρωπαίοι εταίροι κατέστησαν σαφές πως δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεσμεύσουν χρήματα ως αντάλλαγμα για μερική συμφωνία, απαιτώντας αντίθετα την συνολική ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου MNI, οι εταίροι έχουν δώσει στην Αθήνα άτυπη προθεσμία έως τα τέλη Μαΐου ώστε να υπάρξει συνολική συμφωνία.
Πηγή: skai.gr