Κλείσιμο

Ερασιτέχνη και τζογαδόρο χαρακτήρισαν τον Βαρουφάκη οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης

Ιδιαίτερα τεταμένη ήταν η ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα, όπως μεταδίδουν διεθνείς ανταποκριτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών δέχτηκε έντονες πιέσεις και κριτική από τους ομολόγους του, με τους εταίρους να ζητούν από την Αθήνα να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές της στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Το πρακτορείο Bloomberg κάνει λόγο για «σφυροκόπημα» με αποδέκτη τον έλληνα υπουργό, και μεταδίδει πως οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης χαρακτήρισαν τον κ. Βαρουφάκη ερασιτέχνη και τζογαδόρο, που χειρίζεται ανεύθυνα την όλη διαπραγμάτευση.

Με ανάρτηση που έκανε στο Twitter μέσα από την αίθουσα της σύσκεψης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις διαμήνυσε πως το Eurogroup ανησυχεί για την «περιορισμένη πρόοδο» στις διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε πως υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις».

Την ίδια στιγμή, ο ανταποκριτής των «Financial Times» αναφέρει πως οι λογομαχίες συνεχίζονταν ακόμη και έξω από την αίθουσα όπου έλαβε χώρα η συνεδρίαση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, η σχέση της Αθήνας με το Eurogroup βρίσκεται σε σημείο βρασμού, ενώ την έκρηξη του έλληνα υπουργού Οικονομικών προκάλεσε ο σλοβένος ομόλογός του, όταν έθεσε θέμα εφαρμογής εναλλακτικού σχεδίου, ώστε να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μίας ελληνικής χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», ο πρόεδρος του Eurogroup ζήτησε να επιστρέψει το μοντέλο του επιτόπιου ελέγχου στην Αθήνα, πρόταση που απέρριψε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατέστησαν σαφές πως δεν αναμένουν συμφωνία σήμερα για τη χώρα μας, με τον πρόεδρο του Eurogroup ωστόσο να αφήνει μια χαραμάδα ελπίδας για συμφωνία εντός του Απριλίου, εφόσον εκπληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Από την πλευρά της Ελλάδας, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών καθιστούσαν σαφές πως αν οι εταίροι επέμεναν σε περαιτέρω λιτότητα θα συναντούσαν την σθεναρή αντίσταση της κυβέρνησης.

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε πως έχει υπάρξει σύγκλιση κατά τις τελευταίες εβδομάδες και ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία το ταχύτερο δυνατό.

Παρά ταύτα, επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας, αποσαφηνίζοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων, δεν μπορεί να συμφωνήσει στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ούτε είναι διατεθειμένη να δεχτεί συμφωνίες με βάση πρωτογενή πλεονάσματα που δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν, ενώ στο θέμα της ρευστότητας παραδέχτηκε ότι είναι περιορισμένη, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω για τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.


Πηγή: skai.gr