Συνάντηση Κοτζιά - Κέρι στη σκιά του αμερικανικού διαβήματος για Ξηρό & του αγωγού

Με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι συναντάται τη Δευτέρα ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος αναχωρεί την Κυριακή για τις ΗΠΑ.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στη σκιά του διαβήματος των ΗΠΑ όσον αφορά το ν/σ για τον Σάββα Ξηρό, των δημοσιευμάτων για ελληνορωσική συμφωνία για τον Turkish Stream, στην οποία αντιδρά ο Λευκός Οίκος, αλλά και των παραινέσεων του Μπαράκ Ομπάμα και του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου για προώθηση "μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.

Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, όπου ο υπουργός πρόκειται να παραμείνει έως την Πέμπτη, προβλέπονται επίσης συναντήσεις με τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Σούζαν Ράις, και με ηγετικά μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Κοτζιάς επισκέπτεται την Ουάσιγκτον σε μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς η επίσκεψη και οι επαφές του έρχονται και ως συνέχεια των επαφών του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη -με αποτέλεσμα να τονιστεί και το γεωπολιτικό ζήτημα- αλλά και της συνόδου της ομάδας των Είκοσι, στο περιθώριο της οποίας πρωτοστάτησε το ζήτημα της Ελλάδας τις τελευταίες μέρες.

Εξάλλου, κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικών ομογενειακών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, καθώς και με ηγετικά στελέχη των σημαντικότερων δεξαμενών σκέψης.

Σημειώνεται ότι το κλίμα αναμένεται να επιβαρύνουν περαιτέρω δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως αυτή του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη στον ΣΚΑΪ, που εξαπέλυσαν επίθεση στον Αμερικανό πρόεδρο, αντιδρώντας στις προτροπές του για μεταρρυθμίσεις. 
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ