Κυβέρνηση: Θα δώσουμε έγγραφα σε Σύρους πρόσφυγες

Ο άμεσος εφοδιασμός Σύρων προσφύγων -που δικαιούνται άσυλο- με έγγραφα, ώστε να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν, περιλαμβάνεται στις τέσσερις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση για τις μεταναστευτικές ροές κατά τη διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, η κυβέρνηση θα θέσει θέμα αναλογικής κατανομής των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που δεν προβλέπεται στη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ. 

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στη Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, προσθέτοντας ότι «από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια, αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους».

«Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές» υπογράμμισε ο κ. Σακελλαρίδης.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε τις εξής αποφάσεις:

1) Τη μεταφορά των νεοεισελθόντων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και το διαχωρισμό τους σε μετανάστες και πρόσφυγες,

2) Τον άμεσο εφοδιασμό των προσφύγων από τη Συρία που δικαιούνται άσυλο με ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν,

3) Τη διαμόρφωση ειδικών χώρων υποδοχής, όπου θα γίνονται κι οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και

4) Ενόψει της επόμενης Συνόδου Kορυφής της ΕΕ η κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διευθέτηση του ζητήματος της προσφυγικής ροής και την αναλογική κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, επισήμανε από την πλευρά του ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η διυπουργική σύσκεψη για τη μεταναστευτική πολιτική έγινε στον απόηχο και των δηλώσεων της Τασίας Χριστοδουλοπούλου στον ΣΚΑΪ που προκάλεσαν σωρεία πολιτικών αντιδράσεων. 

"Δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες, όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα μας είναι πρόσφυγες" τόνισε στον σταθμό μας η κ. Χριστοδουλοπούλου. "Όλοι είναι πρόσφυγες, και τους βλέπουμε επειδή λιάζονται" σημείωσε η υπουργός. 

Την αδυναμία να φιλοξενήσουν τα Δωδεκάνησα τους δεκάδες μετανάστες που φθάνουν από τα τουρκικά παράλια τονίζει από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικούς κύκλους, η κυβέρνηση εκπονεί έκτακτο σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος καθώς αναμένεται να ενταθεί το κύμα προσφύγων που δέχεται η χώρα. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, ότι περισσότεροι από 7.000 μετανάστες έχουν διασωθεί από τα νερά της Μεσογείου από τη Μεγάλη Παρασκευή. 
Πηγή: skai.gr