Κλείσιμο

Καμμένος: Πρόταση συνεργασίας στις ΗΠΑ για τους υδρογονάνθρακες (upd)

Πρόταση συνεργασίας για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου σε ποσοστό 70 – 30, κατέθεσε στο Λευκό Οίκο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος επισκέπτεται στις ΗΠΑ.

«Είναι αντιληπτό, ότι αν προχωρήσουμε σε μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα» δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι το θέμα «δεν έχει να κάνει με τις οποιεσδήποτε πιέσεις δεχόμαστε από τους δανειστές μας.»

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με τη Βικτόρια Νούλαντ (σ.σ. υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα) τής είπε ότι θα ενδιέφερε την Αθήνα μία GtoG (government to government agreement) με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

«Η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα θέματα της συνεργασίας, σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία» επισήμανε.

«Οι διαμορφούμενες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου δείχνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία σταθερότητα στην περιοχή και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παίζουν σημαντικό ρόλο γι’ αυτή τη σταθερότητα. Η Ελλάδα με την Κύπρο και λόγω των νέων πλέον κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με το Ισραήλ, μπορούν να διαμορφώσουν ένα μεγάλο τόξο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και να αντιμετωπίσουμε πλέον την απειλή που δέχεται το ΝΑΤΟ στο νότιο μέρος, που λέγεται ισλαμικός φονταμενταλισμός με την παρουσία του ISIS» πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Ερωτηθείς δε, για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας του έκανε λόγο για «γκρίζες περιοχές» στο Αιγαίο με 16 ελληνικά νησιά απάντησε ότι «οι χάρτες δεν γκριζάρουν με μαύρα μολύβια. Με την ιστορία και με το αίμα των λαών γκριζάρουν».

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι τα όσα δήλωσε ο κ. Καμμένος για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, δεν μπορούν να μείνουν ασχολίαστα και αναπάντητα από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον κ. Τσίπρα.

«Περιμένουμε να γίνουν το ταχύτερο στοιχειώδεις ενέργειες προάσπισης της σοβαρότητας της εθνικής πολιτικής» σημείωσε.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr