Βαρουφάκης: Ενδεχόμενο επανεξέτασης της συμφωνίας Siemens – προηγούμενης κυβέρνησης

Το ενδεχόμενο επανεξέτασης της συμφωνίας που έχει ήδη υπογράφει από την προηγούμενη κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις της Siemens προς το ελληνικό δημόσιο θέτει εμμέσως με τη γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Η δήλωση έρχεται δυο ημέρες μετά τη συζήτηση στο 4ο τμήμα του ΣτΕ της προσφυγής για τη νομιμότητα ή μη της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο πάρεδρος του ΝΣΚ που εκπροσωπούσε το δημόσιο στη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δεν ζήτησε την άποψη της πολιτικής ηγεσίας για τους χειρισμούς επί του θέματος.

Βέβαια, νομικές πηγές υποστηρίζουν ότι πάρεδρος του ΝΣΚ δε θα μπορούμε να αντιταχθεί σε αυτό που έχει συμφωνήσει ήδη το δημόσιο και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακληθεί , δηλαδή στον συμβιβασμό με νόμο, από τον οποίο το δημόσιο έχει συμφωνήσει να εισπράξει από την Siemens, αρχικά 80 εκατ. ευρώ , άλλα 90 εκατ. ευρώ και 100 εκατ. ευρώ, σε επενδύσεις, πανεπιστημιακά προγράμματα, κλπ. Το δικαστήριο (ΣτΕ) πάντως θα αποφασίσει κατ' αρχήν εάν το σωματείο είχε έννομο συμφέρον να προσφύγει, και στη συνέχεια εάν ο εν λόγω συμβιβασμός είναι συμβατός με το Σύνταγμα. Σε περίπτωση που η συμφωνία κριθεί αντισυνταγματική , τότε πιθανόν να υπάρξει επανεξέταση της δηλώνουν νομικές πηγές.

Πάντως, στην ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρουφάκης επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησης «να διαλευκάνει πολιτικά, ηθικά και νομικά πλήρως όλες τις πτυχές του σκανδάλου της Siemens».

Όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, «στην προχθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens ο Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, o οποίος εκπροσώπησε το Ελληνικό Δημόσιο, δεν ζήτησε την άποψη της πολιτικής ηγεσίας για το εν λόγω θέμα».

«Εν πάση περιπτώσει, ο προσανατολισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι η πλήρης αποκατάσταση της οικονομικής και ηθικής ζημιάς που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο. Σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσει η δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών για τα πεπραγμένα της Siemens στη χώρα μας. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου - skai.gr