Γιούνκερ: 2 δισ. από τα διαρθρωτικά ταμεία για την ανθρωπιστική κρίση (video)

Δυο δισεκατομμύρια ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεσμεύει η Κομισιόν για την Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισε πως τα χρήματα θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» – όπως την αποκάλεσε – για την τόνωση της ανάπτυξης και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

«Αυτά [τα χρήματα] δεν θα χρησιμοποιηθούν για να γεμίσουν τα ταμεία» του ελληνικού Δημοσίου, αποσαφήνισε.

Εξήγησε πως την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πρότεινε να ετοιμαστεί ένα κείμενο για την καλύτερη απορρόφηση κονδυλίων για την Ελλάδα. Ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόβσκις θα οργανώσει την ομάδα που θα βοηθήσει την Ελλάδα να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα τα κονδύλια.

«Εύχομαι», είπε ο κ. Γιούνκερ, «ότι οι ελληνικές Αρχές με τη βοήθεια της Κομισιόν θα επενδύσουν τα χρήματα σε τομείς που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και θα συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας».

Ως «προσγείωση στην πραγματικότητα» (reality check) που ήταν σημαντικό για την αμοιβαία «ανοικοδόμηση εμπιστοσύνης» χαρακτήρισε από την πλευρά του τη μίνι-σύνοδο της Πέμπτης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της σύσκεψης, διευκρινίζοντας πως επαφίεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στους εταίρους να συνεχίσουν την ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Συμπλήρωσε πως η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι εταίροι δεσμεύθηκαν να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την υλοποίηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Πηγή: skai.gr