FT: Η μίνι-σύνοδος απέρριψε τις προτάσεις Τσίπρα για έντοκα και υπο-δόση

Άδεια για έκδοση εντόκων γραμματίων πέραν του ορίου των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και εκταμίευση κάποιας υπο-δόσης από τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ ζήτησε κατά τη μίνι-σύνοδο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αντιμετωπίζοντας όμως τη σθεναρή άρνηση του Μάριο Ντράγκι και της Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε να επιταχύνει τα σχέδια οικονομικών μεταρρυθμίσεων όμως απέτυχε να εξασφαλίσει οιαδήποτε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την κυβέρνησή του», αναφέρουν οι FT.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης πως η άρνηση της ΕΚΤ να επιτρέψει την έκδοση εντόκων γραμματίων προκαλεί «ασφυξία» στην ελληνική οικονομία, με τον κ. Ντράγκι ωστόσο να απαντά πως η Ευρωτράπεζα ήδη παρέχει στήριξη άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ελληνικές τράπεζες και ότι η κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση αυτών των χρημάτων για την αγορά περαιτέρω εντόκων.

Σύμφωνα με τους FT, ο πρωθυπουργός προσπάθησε επίσης να πείσει τους εταίρους να συμφωνήσουν στην πρόωρη εκταμίευση των 1,9 δισ. που κρατά η ΕΚΤ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ως αντάλλαγμα για την εφαρμογή μέρους – κι όχι του συνόλου – των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Παρά ταύτα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, φέρεται να απέρριψε την πρόταση του κ. Τσίπρα, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύσκεψη κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να αποδεσμευτούν χρήματα προς τη χώρα μας εάν η Αθήνα δεν υιοθετήσει το σύνολο των απαιτούμενων αλλαγών.

Οι FT επισημαίνουν την δύσκολη κατάσταση ρευστότητας στην οποία αντιμετωπίζει τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τράπεζες, αναφέροντας πως την Τετάρτη οι πολίτες απέσυραν 300 με 400 εκατομμύρια ευρώ από τις καταθέσεις τους. Πρόκειται για τις μεγαλύτερη ημερήσια εκροή χρημάτων από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Πηγή: skai.gr