Κλείσιμο

Μαξίμου ενόψει Eurogroup: Aπαράδεκτες πιέσεις από τους δανειστές

Έντονη ενόχληση επικρατεί στην κυβέρνηση από τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν οι δανειστές για ουσιαστική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις ενόψει και του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Από το Μαξίμου κάνουν λόγο για «απαράδεκτες πιέσεις», τονίζοντας ότι η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αποτελεί δεσμευτική βάση τόσο για την ελληνική πλευρά όσο και για την πλευρά των εταίρων. 

«Η κυβέρνηση αρχίζει να υλοποιεί αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε, είναι απαράδεκτες πιέσεις από τους δανειστές» σημειώνουν, μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Der Spiegel, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΚΤ πως «ακόμα έχει μια θηλιά γύρω από το λαιμό» της χώρας μας, απαγορεύοντας την έκδοση εντόκων πάνω από το πλαφόν των 15 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με ηγέτες άλλων κρατών εντός του Σαββατοκύριακου ώστε να υπάρξει ευνοϊκή απόφαση για την Ελλάδα τη Δευτέρα.

Η Αθηνά εκτιμά ότι τη Δευτέρα θα αρχίσει η τεχνική επεξεργασία των προτάσεών της που θα επιτρέψει να τής δοθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία εκείνα για να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, με τη βοήθεια και της ΕΚΤ. «Τα σενάρια (για χρεοκοπία) που διαρρέουν οι Κασσάνδρες θα καταρρεύσουν για ακόμη μια φορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πλήρως διασφαλισμένο» διαβεβαιώνουν από το Μαξίμου με αφορμή την εξυπηρέτηση της πρώτης δόσης ύψους 310 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. 

«Πρόκειται για τα ίδια συστήματα που έλεγαν για καταστροφή αν σχηματιστεί κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και ότι θα ερχόταν το τέλος του κόσμου στις 28 Φεβρουαρίου! Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη, και ούτε θα συμβεί... Θα τους απογοητεύσουμε για ακόμα μια φορά» προσθέτουν.

«Είμαστε σε πόλεμο με τους δανειστές» τόνισε την Παρασκευή στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης σημειώνοντας ότι οι συνθήκες αναγκάζουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της «κουτσουρεμένο» και λιγότερο ριζοσπαστικά απ’ όσο θα επιθυμούσε. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε νωρίτερα και η αναπληρώτρια υπουργός για την καταπολέμηση της φτώχειας Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία ανέφερε ότι η «χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου.»

Ενδεικτική της απόστασης που χωρίζει Κομισιόν και Αθήνα είναι πάντως η δήλωση ανώτατου Ευρωπαίoυ αξιωματούχου «ότι για να μάθω για το χρηματοδοτικό κενό μπαίνω στο... Google». 
Πηγή: skai.gr