Νέα επιστολή έστειλε στο Eurogroup ο Βαρουφάκης, διαρρέουν οι Βρυξέλλες

Νέα επιστολή έχει στείλει στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με την οποία δίνει κάποιες λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.

Ωστόσο, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, η ελληνική επιστολή παρελήφθη μετά την συνεδρίαση του Euro-working Group (της Τετάρτης). Συνεπώς, δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από τους θεσμούς και επί του παρόντος δεν μπορεί να εισαχθεί για συζήτηση στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.

«Το Eurogroup δεν είναι σε θέση να συζητήσει τα μέτρα [που έστειλε η Αθήνα] αν δεν έχουν συζητηθεί από τους τρεις θεσμούς», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τους διεθνείς ανταποκριτές.

Παράλληλα, ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει ακόμα απόσταση μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων-πιστωτών, τονίζοντας πως ακόμα χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δυο πλευρών.

Σημείωσε πως υπό τις παρούσες συνθήκες η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια.

Επιβεβαίωσε πως κλιμάκια των θεσμών δεν πρόκειται να επιστρέψουν τη χώρα μας στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, προσθέτοντας με νόημα πως «αυτό δεν είναι λόγω της χιονοθύελλας » στην Αθήνα.

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτή η τμηματική εκταμίευση των χρημάτων που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από τους δανειστές, σημείωσε ότι εφόσον εκπληρωθούν ορισμένα από τα λεγόμενα προαπαιτούμενα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστεί εφικτό υπό όρους και προϋποθέσεις.

Ο αξιωματούχος σημείωσε παράλληλα ότι για να υπάρχει πλήρης εικόνα, απαραίτητη είναι η παρουσίαση όλων των μέτρων που περιέχονται στην απόφαση του προηγούμενου Eurogoroup. Και αυτό διότι όπως σημείωσε, η τμηματική αξιολόγηση ορισμένων μέτρων, χωρίς να είναι γνωστό το περιεχόμενο όλων των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων, δεν είναι δυνατή.

Ο αξιωματούχος σχολίασε επίσης πως αυτή τη στιγμή μοιάζει μάλλον απίθανο να υπάρξει νέα παράταση του προγράμματος, πέρα από τα τέλη Ιουνίου, σε ένα έμμεσο μήνυμα πως οι όποιες λύσεις θα πρέπει να βρεθούν εντός του επόμενου 4μηνου.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ