Κλείσιμο

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη λίστα μεταρρυθμίσεων

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους συναρμόδιους υπουργούς για την οριστικοποίηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να σταλεί έως αύριο Δευτέρα στους δανειστές, εν μέσω της επίθεσης του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος επέκρινε σφοδρά τη συμφωνία με το Eurogroup και τη μη τήρηση προεκλογικών υποσχέσεων.

Προσχέδιο της λίστας έχει ήδη σταλεί στους τρεις θεσμούς, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, προκειμένου να αρχίσει η προεργασία πριν την τηλεδιάσκεψη που θα έχουν τη Δευτέρα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, η διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι για να αποφανθούν επί των ελληνικών προτάσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες, ο κατάλογος περιλαμβάνει σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά χωρίς δημοσιονομικά μέτρα ή συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους.

Η λίστα αφορά πρωτίστως τη δημόσια και τη φορολογική διοίκηση, με μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Θα περιέχει επίσης τις ιδιωτικοποιήσεις που η ελληνική πλευρά εκτιμά πως θα αποφέρουν οφέλη στο Δημόσιο.

Στον κατάλογο, κατά πάσα πιθανότητα, θα περιλαμβάνεται και η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθότι η Αθήνα εκτιμά πως τελικά θα αποφέρει δημοσιονομικά οφέλη, αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα.

Παράλληλα, θα υπάρχει δέσμευση για την ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας Εσόδων, ώστε να μην υπάρχουν ανησυχίες για πολιτικές παρεμβάσεις.

Την αισιοδοξία του ότι θα γίνει δεκτή η λίστα των μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά το κυβερνητικό συμβούλιο του Σαββάτου.

Οπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών η αξιολόγηση θα γίνει «με ένα ναι’ ή ένα ‘όχι’» από τους τρεις θεσμούς. «Αν πουν 'ναι' θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς και αυτομάτως προχωρά η διαδικασία. Αν πουν 'όχι', τότε θα συγκληθεί νέο Eurogroup» εξήγησε.

«Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το 'ναι' από τους θεσμούς. Δεν θα υπάρξει Eurogroup και θα προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Τόνισε μάλιστα πως δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση.
Πηγή: skai.gr