Ντάισελμπλουμ: 4μηνη παράταση προγράμματος- Λίστα με μεταρρυθμίσεις τη Δευτέρα

Αναλυτικά η απόφαση (αγγλικά) ΕΔΩ

Λίστα στην οποία θα εξειδικεύει μεταρρυθμίσεις τις οποίες σκοπεύει να ακολουθήσει καλείται να φέρει προς έγκριση η Αθήνα τη Δευτέρα, ώστε να υλοποιηθεί το πρώτο μέρος της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup της Παρασκευής με «οδικό χάρτη», την παράταση του προγράμματος, το αργότερο, έως τα τέλη Απριλίου οπότε θα συζητηθεί το νέο πρόγραμμα.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, η ελληνική κυβέρνηση ήθελε εξάμηνη παράταση, αλλά τελικά έλαβε τετράμηνη. Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε πως «τα 10,9 δισεκ. ευρώ (του ΤΧΣ) επιστρέφονται στον EFSF ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», καθώς ανέφερε σαφώς ότι «έπρεπε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη να δούμε τις συμφωνίες και τις αλλαγές συμφωνίας».

«Υπάρχει ελπίδα για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος εγκαίρως, και αυτό απαιτεί εμπιστοσύνη (...) η δουλειά έχει αρχίσει να αποδίδει φτάσαμε σε συμφωνία για κείμενο για τις γενικές λεπτομέρειες» πρόσθεσε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ότι η Αθήνα αναλαμβάνει δεσμεύσεις όπως: «Δεσμεύονται για μεταρρυθμίσεις και να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες που θα βλάψουν τη διαδικασία. Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις, και να διασφαλίσουν πρωτογενές πλεόνασμα και βιωσιμότητα χρέους.»

Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι «οι θεσμοί θα δουν αν είναι αρκετές οι μεταρρυθμίσεις της Δευτέρας για να γίνει επιτυχής επαναξιολόγηση του προγράμματος. Όπως ανακοίνωσε, η παράταση του προγράμματος θα επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια εντός της εβδομάδας, ωστόσο είναι απαραίτητη η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Ισορροπημένη συμφωνία»

«Εργαστήκαμε εντατικά για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, που θα μας επιτρέψει το επόμενο βήμα. Μια συμφωνία είναι δυνατή αν βασίζεται στη λογική και όχι στην ιδεολογία, η συμφωνία είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαου, του ευρώ, της Ευρώπης και όλων των ευρωπαϊκών λαών, θα επιτρέψει στις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τις αλλαγές που θέλουν, αλλά θα διασφαλίσει ότι θα τιμηθούν και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους. Αυτό θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» τόνισε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως εξήγησε στα τέλη Απριλίου θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις για το περιερχόμενο του νέου ελληνικού προγράμματος το οποίο «κάτι όχι και το πιο εύκολο, αλλά θα είναι προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων χωρών.»

«Να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα»

Για «πολύ κουραστική αλλά πολύ εποικοδημητική διαδικασία» έκανε λόγο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας από την Αθήνα να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμμματα αρχής γενομένης από τη Δευτέρα με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων. «Την Τρίτη θα υπάρξει πόρισμα από τους θεσμούς. Η πλήρης λίστα θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης στα τέλη Απριλίου» εξήγησε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Δέσμευση για τήρηση των δανειακών υποχρεώσεων»

«Θετική συνάντηση» είναι πολύ σημαντικό θα ήταν κρίμα οι προσπάθειες του ελληνικού λαού είχαν χαραμιστεί. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να τιμήσουν όλες τους τις δανειακές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τόνισε με τη σειρά του ο επικεφαλής του EFSF Kλάους Ρέγκλινγκ.
Πηγή: skai.gr