Κλείσιμο

Ομπάμα: Ελπίζουμε η Ελλάδα να ανακάμψει εντός Ευρωζώνης - Μέρκελ: Σημασία έχει τί θα προτείνει η Ελλάδα

«Ελπίζουμε η Ελλάδα να ανακάμψει εντός Ευρωζώνης (...) Αναμένω να ακούσω την πρόταση της 'Ανγκελα για το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρουν ένα τρόπο να επανέλθει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Καγκελάριο της Γερμανίας, 'Αγκελα Μέρκελ, μετά τη σημερινή συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και τις ΗΠΑ».

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η κα Μέρκελ δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα,τονίζοντας  ότι «πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, ειδικά σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη». Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ως παράδειγματα επιστροφής χωρών στην ανάπτυξη «μετά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν» την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις θέσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, η κα Μέρκελ είπε ότι  «αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα θέσει στο τραπέζι η Ελλάδα», στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης.

«Η γερμανική πολιτική, από το 2010, έχει ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οι βασικοί κανόνες παραμένουν οι ίδιοι: θα πρέπει να προσπαθήσετε (η Ελλάδα) και οι υπόλοιποι θα δείξουν αλληλεγγύη. Τα προγράμματα αποτελούν τη βάση για τις συνομιλίες. Πάντα λέω ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει βιώσιμο πρόγραμμα και θα το συζητήσουμε».

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ