Σόιμπλε: Κανείς δεν υποχρέωσε την Ελλάδα να μπει σε πρόγραμμα βοήθειας

«Κανείς δεν υποχρέωσε την Ελλάδα να μπει σε πρόγραμμα βοήθειας» τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη Σύνοδο G20 στην Κωνσταντινούπολη, δηλώνοντας μάλιστα πως δεν μπορεί ακόμη να αντιληφθεί πώς η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να διαχειριστεί τα προβλήματά της παρά τη συνάντησή του με το Γιάνη Βαρουφάκη.

«Είμαι έτοιμος για οιαδήποτε βοήθεια, αλλά αν η βοήθειά μου δεν είναι αναγκαία, τότε κανένα πρόβλημα» πρόσθεσε με νόημα.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι ανησυχεί για τις επιπτώσεις (που θα υποστεί η Ελλάδα) στις χρηματοπιστωτικές αγορές αν ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιήσει την απειλή του για έξοδο από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.

«Δεν ξέρω πώς θα χειριστούν το θέμα οι χρηματοπιστωτικές αγορές, αν (η Ελλάδα) μείνει χωρίς πρόγραμμα - αλλά ίσως (ο Τσίπρας) ξέρει καλύτερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμφώνησε δε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι εάν η Αθήνα ήθελε μια «συμφωνία γέφυρα», τότε χρειάζεται το πακέτο διάσωσης.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, κατέστησε εκ νέους σαφές πως η θέση του Βερολίνου απέναντι στις απαιτήσεις της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει, διαμηνύοντας ότι το τρέχον πρόγραμμα πρέπει να κλείσει (η παράταση λήγει στις 28 Φεβρουαρίου).

Ερωτηθείσα για τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και δύο μόλις ημέρες πριν από το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, η Μαριάνε Κοτέ, είπε πως «η γερμανική θέση για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει», παραπέμποντας να συζητηθεί το θέμα αυτό στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τετάρτη.

Η κυρία Κοτέ ανέφερε ακόμη ότι το Βερολίνο περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει λεπτομερώς τα σχέδιά της.
Πηγή: skai.gr