Βαρουφάκης: Μας έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό – Έτυχε σε μας να πούμε «όχι» (upd)

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε μας έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό απαιτώντας να υπογράψουμε...» τόνισε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

«Εμείς λεμε (στους δανειστές) ότι ούτε θα σκίσουμε το ισχύον πρόγραμμα, ούτε εσείς θα απαιτήσετε την τυφλή εφαρμογή του σα να μην έγιναν εκλογές» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Αν επρόκειτο για ένα πικρό μεν, αλλά θεραπευτικό φάρμακο, θα πρότεινα να το καταπιούμε , αν πίστευα ότι η υποχώρησή μας κάποια στιγμή, έστω με πόνο, θα έβγαζε την Ελλάδα από την κρίση θα έλεγε να προχωρήσουμε, όμως αυτό δε συμβαίνει (...) το δήθεν φάρμακο είναι τοξικό και το χειρότερο το γνωρίζει ο θεράπων ιατρός αλλά, έχει δεσμεύσεις να μας το δίνει» υπογράμμισε.

«Όσο κι αν αληθεύει ότι προηγούμενες κυβερνήσεις ολιγώρησαν στις μεταρρυθμίσεις η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα καταδικασμένο να αποτύχει όποιος και αν το εφάρμοζε» πρόσθεσε.

«Θα θυμάμαι την αγωνία του Κωνσταντίνου Καραμανλή να βάλει και να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα θυμάμαι παράλληλα τη σκληρή, αλλά χρήσιμη κριτική, του ΚΚΕ για την Ευρώπη των καρτέλ που θεωρεί τη δημοκρατία διακοσμητική και ανεκτή μόνο στο βαθμό που οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα. Πάνω από όλα όμως θα θυμάμαι αυτό το μάθημα που μας δίδαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το οποίο κάποιοι ξέχασαν. Ότι τον "yes man" δεν τον σέβεται ούτε αυτός στον οποίο λέει συνέχεια "ναι, ναι, ναι"» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Παράλληλα, σας εγγυώμαι ότι θα πασχίσω να πω το "ναι" σε κάθε έντιμη και λογική πρόταση που δεν βαθαίνει την κρίση, που δεν της δίνει άλλη μία ώθηση. Ούτε "yes man" λοιπόν, ούτε "no man"» συνέχισε.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το 30% των δεσμεύσεων του προγράμματος η κυβέρνηση τις κρίνει απαράδεκτες, και πρέπει είτε μπουν σε αναστολή είτε να αναθεωρηθούν.

«Προτείνουμε σε συνεργασία με τους εταίρους για να καταστρώσουμε το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» είπε, και επανέλαβε «τρόικα τέλος», εξηγώντας ότι δεν εννοεί τους τρεις θεσμούς των δανειστών, αλλά τα πρόσωπα που έρχονται στην Ελλάδα εκπροσωπώντας τους θεσμούς.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε δε ότι η ΕΚΤ έχει χάσει τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής, και έτυχε στην Ελλάδα η ιστορική στιγμή να πει «όχι».

Υπενθύμισε ακόμη ότι έρχεται την Τρίτη στην Ελλάδα ο γγ. του ΟΟΣΑ Άγχελ Γκουρία για να βοηθήσει την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων.
Πηγή: skai.gr - Πηνελόπη Γκάλιου