Αμετακίνητη η Ελλάδα για πρόγραμμα-γέφυρα και μη παράταση του μνημονίου

Αποφασισμένη να μην ζητήσει τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης, αλλά αντίθετα να προτείνει ένα πρόγραμμα-γέφυρα έως τον Ιούνιο, είναι η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού θέτει ουσιαστικά την Ελλάδα σε πιθανή τροχιά σύγκρουσης με τους εταίρους στο Eurogroup της Τετάρτης και στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει καταστήσει σαφές πως η Ευρώπη δεν πρόκειται να δώσει «δάνεια-γέφυρα» στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πάντως ότι, όπως προκύπτει από τις επαφές του στην Ευρώπη, είναι εφικτή η συμφωνία για ένα πρόγραμμα-γέφυρα ακόμα και τις επόμενες 15 μέρες, δηλαδή πριν εκπνεύσει το ισχύον πρόγραμμα, στις 28 Φεβρουαρίου.

Τόνισε, πως στόχος της Ελλάδας δεν είναι να «απειλήσει» τις ισορροπίες στην Ευρώπη, όμως ταυτόχρονα σημείωσε πως η λιτότητα και τα μνημόνια δεν είναι μέρος των ευρωπαϊκών συνθηκών. «Το περιβόητο μνημόνιο καταργήθηκε από την αποτυχία του και από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου, παράταση του λάθους και της καταστροφής», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε μάλιστα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο.

Επανέφερε μάλιστα στο προσκήνιο το αίτημα για ελάφρυνση του χρέους, επισημαίνοντας πως το μέγεθός του, ως ποσοστό του ΑΕΠ το καθιστά μη βιώσιμο. Υπογράμμισε, πως η διαχείριση του ελληνικού χρέους δεν είναι «τεχνικό» πρόβλημα αλλά «πολιτικό», που «ανακυκλώνεται» από τις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας.

«Η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αν το επιθυμούν και οι εταίροι, καλούνται να έλθουν στο τραπέζι του διαλόγου για να αποφασίσουμε πώς θα καταστεί βιώσιμο», διαμήνυσε.

Παραδέχτηκε πως η διαπραγμάτευση με τους εταίρους-πιστωτές «δεν θα είναι εύκολη» και πως «ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι ανηφορικός», διαμηνύοντας παράλληλα πως «αμετάκλητη» απόφαση της κυβέρνησης είναι να τηρήσει στο ακέραιο τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ευθέως την προηγούμενη κυβέρνηση πως εσκεμμένα ζήτησε μόνο 2μηνη παράταση του προγράμματος, ως τα τέλη Φεβρουαρίου, τη στιγμή που, όπως είπε, κατά τις επαφές του με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πληροφορήθηκε πως η Ευρώπη είχε προτείνει προτείνει 6μηνη επέκταση.

Κατήγγειλε πως στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν αφήσει «καμένα σπαρτά» στους διαδόχους της ένα «ασφυκτικό» χρονικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους-πιστωτές που θα οδηγούσε σε αποτυχία της ίδιας της Ελλάδας, με «μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Τέλος, ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης για να κερδίσει ο λαός την χαμένη του αξιοπρέπεια, και δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει χρέος απέναντι στην ιστορία τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία.

«Ήταν μια σημαντική στιγμή. Εγώ προσωπικά συγκινήθηκα» ήταν το μόνο σχόλιο που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αμέσως μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε oτι η ομιλία ήταν ειλικρινής και με σαφήνεια. Αλλάζουν όλα, είπε, και τόνισε ότι αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση σέβεται την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr