Ομπάμα: Δε μπορείς να συνεχίζεις να στύβεις χώρες εν μέσω ύφεσης (video)

Σε ευθεία παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας, με παραλήπτη το Βερολίνο, προέβη την Κυριακή ο Μπαράκ Ομπάμα κληθείς από δημοσιογράφο του CNN να σχολιάσει δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «η λιτότητα δε λειτούργησε» . «Δε μπορείς να συνεχίζεις να στύβεις χώρες εν μέσω ύφεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όπως επισήμανε «κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους».

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι «κανείς δεν αμφισβητεί πως η ελληνική οικονομία χρειαζόταν απαραιτήτως μεταρρυθμίσεις. Η είσπραξη των φόρων στην Ελλάδα ήταν διαβόητα τραγική. Για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική η Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά δρομολόγησαν μια σειρά από αλλαγές... Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές, αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%. Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία, ούτε το πολιτικό σύστημα».



Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε «ελπίζω η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη... Αυτό χρειάζεται συμβιβασμό από όλες τις πλευρές (...) είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη», προσθέτοντας ότι «αυτό απαιτεί συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές».

«Γενικά όμως με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, σε πολλές από αυτές τις χώρες, άλλα αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστάσεις την δημοσιονομική σταθερότητα είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς προσπάθειες 'στυψίματος' ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί όλο και περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα.
Πηγή: skai.gr