Τσίπρας & Ρέντσι θα συναντηθούν στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι ο Ματτέο Ρέντσι και ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθούν στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Υπογραμμίζεται, επίσης, με ικανοποίηση, από στενούς συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ότι η εφημερίδα της Ρώμης «Ιλ Μεσσατζέρο», δημοσίευσε σήμερα σύντομο διάλογο με τον νικητή των ελληνικών εκλογών. Στον διάλογο ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι «δεν γνωρίζει τον Ματτέο Ρέντσι, αλλά τα δυο επιτελεία τους έχουν ήδη επαφή και έχει αναπτυχθεί μια αυθόρμητη, θετική σχέση».

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης υπογραμμίζουν, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε, στην Ελλάδα, χάρη στην ενισχυμένη αναλογική, η οποία, όμως, στην Ιταλία, δεν «πείθει» την ιταλική παραδοσιακή Αριστερά.

Συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού προσθέτουν, επίσης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειασθεί σίγουρα και τη συνεργασία του Ρέντσι και ότι η ιταλική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβαλε στο να επιτευχθεί, μεταξύ των άλλων, η ποσοτική χαλάρωση, η ευελιξία, η αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου, το σχέδιο επενδύσεων.

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης αφήνουν να διαρρεύσει, παράλληλα, ότι θα πρέπει να εξακριβωθεί αν θα μπορέσει, σε όλα αυτά, να προστεθεί και κάτι άλλο, σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους. Οι ίδιες πηγές, τέλος, εκτιμούν ότι για την ιταλική κυβέρνηση, αυξάνονται, τώρα, τα περιθώρια ανάληψης νέων πρωτοβουλιών.

Ο επικεφαλής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, Νίκι Βέντολα, δηλώνει ότι «η νίκη του Αλέξη Τσπίρα θα αποτελέσει πραγματικό κυκλώνα κατά της λιτότητας» και ότι «η καρδιά του, απόψε, χτυπά στην Αθήνα, με την ελληνική Αριστερά που έδειξε ότι η στήριξη των κοινωνικών αγώνων οδηγεί στη νίκη».

Ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Σάντρο Γκότζι, τέλος, υπογράμμισε ότι «η Ιταλία σέβεται το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και είναι έτοιμη να εργασθεί με την νέα ελληνική κυβέρνηση και περιμένει τις νέες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα να υπάρξουν νέες ευκαιρίες, στην Ευρώπη, υπέρ της ανάπτυξης».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ