Νέα παράταση του προγράμματος θα χρειαστεί – κατά πάσα πιθανότητα – η Ελλάδα

Η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί νέα παράταση του προγράμματος στήριξης, καθώς η τρέχουσα αξιολόγηση είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί επιτυχώς ως τις 28 Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε σήμερα Παρασκευή ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

«Μπορώ να φανταστώ [συνθήκες] όπου θα ήταν δυνατό να κλείσουμε την 5η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο [...] Αλλά θεωρώ πως αυτό το ενδεχόμενο έχει ελάχιστες πιθανότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, δυο ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Υπογράμμισε μάλιστα πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να υποβάλλει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αίτημα για παράταση του προγράμματος.

Σύμφωνα με παλαιότερο τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, η Ε.Ε. έχει ήδη εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω εξάμηνης επέκτασης του τρέχοντος προγράμματος, με δεδομένη την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα μας και το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών.

Ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ο αξιωματούχος απάντησε ότι η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Εν τω μεταξύ, σαφές μήνυμα, σε όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας μας πως, αν η Ελλάδα θέλει να μείνει στην ευρωζώνη θα πρέπει να μάθει να σέβεται τους κανόνες και τις συμφωνίες που τη διέπουν στέλνει μέσω του γερμανικού «Der Spiegel» ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Πηγή: skai.gr