Κλείσιμο

Βαρουφάκης στη La Tribune: Στο τέλος η Γερμανία πάντα πληρώνει

Με τίτλο «Η Ελλάδα μπορεί να υποχρεώσει την Ευρώπη να αλλάξει», η οικονομική εφημερίδα La Tribune, στην ηλεκτρονική έκδοση, φιλοξενεί συνέντευξη του οικονομολόγου και υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών Γιάννη Βαρουφάκη.

Αναφερόμενος στο ξεκίνημα της σχέσης του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι για μεγάλο χρονικά διάστημα δεν ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Από το 2010, όταν οι αναλύσεις του άρχισαν να έρχονται σε αντίθεση με τις επιβεβαιώσεις των πολιτικών, και ο ίδιος υποστήριζε ότι η Ελλάδα ήταν σε χρεοκοπία, πολλοί ήταν οι πολιτικοί που τον πλησίασαν, όπως αναφέρει. Όμως, από όλους, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που του πρότεινε την εφαρμογή του συνόλου των προτάσεών του για τη χώρα, καθώς υπήρξε σταδιακή προσέγγιση των θέσεων τους.

«Όταν ένας ηγέτης στο προτείνει δεν μπορείς να το αρνηθείς» σημειώνει, προσθέτοντας πως δεν είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοσθούν οι προτάσεις του, καθότι «το μόνο σίγουρο στην Ελλάδα είναι ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο, παρόλα αυτά όταν έχεις μια ευκαιρία το προσπαθείς».

Στο ερώτημα ποιες θα είναι οι προτάσεις προς την τρόικα, ο κ. Βαρουφάκης απαντά:

«Θα ζητήσουμε καταρχήν μια προθεσμία 10 έως 15 ημερών για να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας, το οποίο θέλουμε να είναι πολύ αναλυτικό, αλλά και πολύ πλήρες».

Αυτό το σχέδιο θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Ο πρώτος θα αφορά το ελληνικό χρέος. Θέλουμε να κάνουμε προτάσεις στον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, τις οποίες δεν θα μπορεί να αρνηθεί.(...) Η ιδέα είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι εταίρος μας στην ανάπτυξη, και δεν θα πρέπει να ποντάρει στη μιζέρια μας».

Ο Έλληνας οικονομολόγος, στη συνέχεια, ασκεί αυστηρή κριτική στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, αλλά και στον Μάριο Ντράγκι:

«Δεν σταματώ να εκπλήσσομαι από την ηλιθιότητα του σχεδίου (σσ Γιούνκερ). Είναι σαν να δίνεις ασπιρίνη σε έναν νεκρό. Ομοίως, η ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές (...) Και αν ο Μάριο Ντράγκι θέλει να αγοράσει δημόσιο χρέος, θα είναι πιο χρήσιμο να το πράξει στη δευτερογενή αγορά των μετοχών της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας. Θα είναι πολύ πιο χρήσιμο από την επαναγορά του γερμανικού χρέους».

Στην περίπτωση ενδεχόμενης άρνησης της Γερμανίας σε αυτές τις προτάσεις, ο οικονομολόγος απαντά πως «ό,τι και να λέει ή να κάνει, η Γερμανία στο τέλος πάντα πληρώνει».

«Γιατί να ζητάμε να δανειστεί η Ελλάδα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων για να αποπληρώνεται η ΕΚΤ, επειδή το αποφάσισε κάποτε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο χειρότερος κεντρικός τραπεζίτης της ιστορίας;», αναρωτιέται.


Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ