Σαμαράς: Στο πλευρό της Γαλλίας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ιδεωδών

«Όλοι είμαστε εδώ σήμερα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ιδεωδών. Η Γαλλία υπήρξε ένας φάρος ελευθερίας για ολόκληρο τον κόσμο» υπογράμμισε από το Παρίσι ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έλαβε μέρος στη μεγαλειώδη πορεία κατά της τρομοκρατίας μαζί με άλλους 47 ηγέτες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. 

«Σήμερα είμαστε όλοι στο πλευρό της Γαλλίας. Είμαστε ενωμένοι μαζί με τους Γάλλους, σκεφτόμαστε το ίδιο ακριβώς πράγμα, δηλαδή την ελευθερία, τα ιδεώδη της δημοκρατίας. Επιπλέον είμαστε μαζί σας σε αυτή τη μάχη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ιδεωδών. Αυτό επιδιώκουμε, για αυτό ήμασταν όλοι εδώ σήμερα. Αυτό που ζήσαμε ήταν καταπληκτικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Στο ερώτημα εάν η σημερινή ημέρα είναι ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη και τον κόσμο, ο πρωθυπουργός απάντησε «το ελπίζω πραγματικά και πιστεύω ότι θα είναι».

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποδέχθηκε στις 14:05 ώρα Ελλάδας τον κ. Σαμαρά στο κεφαλόσκαλο του Προεδρικού Μεγάρου Αντώνη Σαμαρά, ανάμεσα στους 47 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν στην πορεία ενάντια της τρομοκρατίας.



Ο έλληνας πρωθυπουργός ήταν στην πρώτη γραμμή της πορείας, δίπλα στον Ισπανό ομόλογό του Ραχόϊ, λίγο πιο πέρα από τον Βρετανό Ντέϊβιντ Κάμερον, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ αγκαζέ με την Άνγκελα Μέρκελ βάδισαν στο μέσον της πομπής.

Στο πέρασμά τους ο κόσμος χειροκρότησε θερμά, με συνθήματα για την ελευθερία και το ιστορικό πλέον « Nous sommes Charlie» (Είμαστε Σαρλί).

Η πορεία των επισήμων κράτησε περίπου ένα ημίωρο. Επέστρεψαν στην προεδρία με τα πόδια, σε αντίθεση με τον ερχομό τους στο σημείο έναρξης, όπου είχαμε την ασυνήθιστη εικόνα των ηγετών να περιμένουν στη γραμμή προκειμένου να επιβιβασθούν στο λεωφορείο που θα τους μετέφερε.

Για συμμετοχή χωρίς προηγούμενο στην πορεία κάνει λόγο το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. «Είναι αδύνατη η καταμέτρηση του κόσμου» σημειώνει.

Το Γαλλικό Πρακτορείο εκτιμά ότι σε όλη τη Γαλλία διαδήλωσαν τουλάχιστον 3,7 εκατ. άνθρωποι. Το Σάββατο σε άλλες πόλεις της Γαλλίας διαδήλωσαν 700.000 άνθρωποι.



Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ