Γκάμπριελ: Η Γερμανία θέλει την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά η Ευρωζώνη δεν εκβιάζεται

Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και δεν υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης περί του αντιθέτου, αλλά η ευρωζώνη δεν μπορεί να εκβιάζεται και οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, διεμήνυσε την Κυριακή ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ευρωζώνη μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει πιθανή έξοδο της Ελλάδας.

Ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι ηγέτης των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί σήμερα Δευτέρα στην εφημερίδα Hanoversche Allgemeine Zeitung δηλώνει ακόμη ότι η ευρωζώνη έχει γίνει πιο ανθεκτική τα τελευταία χρόνια και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να "εκβιάζεται".

"Ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, της ΕΕ, ακόμη και της ίδιας της κυβέρνησης της Αθήνας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη", υποστηρίζει ο ίδιος.

"Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν άλλα σχέδια για το αντίθετο", λέει ο Γκάμπριελ και επισημαίνει ότι η ευρωζώνη έχει γίνει πιο σταθερή τα τελευταία χρόνια. "Γι αυτό δεν μπορεί να εκβιαζόμαστε και γι αυτό αναμένουμε η ελληνική κυβέρνηση, όποιος κι αν είναι ο ηγέτης της, να τηρεί τις συμφωνίες που συνήφθησαν με την ΕΕ", προσθέτει αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και σε πιθανή αλλαγή κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ δήλωσε στο AMΠΕ ότι «η Ελλάδα τήρησε κατά το παρελθόν τις υποχρεώσεις της. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις συμβατικές συμφωνίες της έναντι της τρόικας».
Πηγή: skai.gr