Κλείσιμο

Bloomberg: Ο Σαμαράς καθυστέρησε – Τρελά πράγματα υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη διαγραφής ελληνικού χρέους, με αντάλλαγμα ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα ωφελήσουν και την ευρωπαϊκή σταθερότητα, επισημαίνει τη Πέμπτη το πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο του με τον εύγλωττο τίτλο «Το ελληνικό δράμα της ΕΕ χρειάζεται τελική πράξη».

«Ο Σαμαράς έχει καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τινάξει στον αέρα όλα όσα έχουν επιτευχθεί σε αναζήτηση μίας αριστερής ουτοπίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Σύμφωνα με το Bloomberg η σωστή συμφωνία με τους δανειστές, που πρέπει άμεσα να επιτευχθεί, δεν είναι περισσότερα κεφάλαια με αντάλλαγμα περισσότερη λιτότητα, αλλά ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για να καταστήσουν την Ελλάδα μια βιώσιμη οικονομία, σε συνδυασμό με αναδιάρθρωση χρέους.

«Με τα συστημικά πολιτικά κόμματα να προσφέρουν την ίδια λιτότητα -ακόμη και τώρα που η κυβέρνηση διαθέτει πρωτογενές πλεόνασμα- οι πολίτες κοιτούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται αύξηση δαπανών, αντιστροφή των περικοπών του προϋπολογισμού, παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος και παρόλαυτα με κάποιον τρόπο την αποφυγή στάσης πληρωμών ή εξόδου απ' το ευρώ. Το κόμμα λέει ακόμη ότι θα πείσει την τρόικα να αναδιαρθρώσουν το δημόσιο χρέος και να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες που θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά φυσικά είναι τρελά πράγματα, εκτός από την αναδιάρθρωση του χρέους» αναφέρει χαρακτηριστικά το αμερικανικό πρακτορείο, χαρακτηρίζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση ως «νεομαρξιστικό κόμμα».

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι «η χώρα έχει ήδη εξασφαλίσει ελάφρυνση του χρέους απ' τους ιδιώτες πιστωτές για να μην αναφέρουμε τα 240 δισεκ. ευρώ σε δάνεια διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ωστόσο, η στήριξη της Ελλάδας επίσης βοήθησε στη διάσωση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών που δάνεισαν λεφτά στην Ελλάδα. Έτσι μία νέα αναδιάρθρωση δεν θα είναι μόνο καλή για την Ευρωζώνη αλλά επίσης θα μοίραζε δίκαια τον πόνο».
Πηγή: skai.gr