Βρετανικά σχόλια για τις πολιτικές εξελίξεις και επιλογές στην Ελλάδα

Το στοίχημα του Έλληνα πρωθυπουργού με την επίσπευση της διαδικασίας για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται να βασίζεται στην ελπίδα ότι η νέα υπόσχεση για τερματισμό της μισητής διάσωσης τον προσεχή Φεβρουάριο θα αρκεί για να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειάζεται, σχολιάζει η ανταπόκριση των «Financial Times» για τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα.

«Μια κυβερνητική κατάρρευση ακολουθούμενη από μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα βύθιζε την Ελλάδα σε αναταραχή και θα περιέπλεκε σε τεράστιο βαθμό τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της», προσθέτει το δημοσίευμα.

Σε άλλασχετικά δημοσιεύματα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας τονίζεται η μεγάλη πτώση των ελληνικών μετοχών, ιδίως τραπεζικών, λόγω φόβων για την πιθανή ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί μετά από το 1987 και την παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση.

Σχολιάζεται επίσης ότι ο Αντώνης Σαμαράς φαινόταν όλο και πιο εκνευρισμένος από αυτό που χαρακτήριζε ως «τον τρόπο με τον οποίο η τρόικα μετακινεί τα γκολπόστ» στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης. «Αν το στοίχημά του με τις προεδρικές εκλογές αποδώσει, τότε η κυβέρνηση θα μπορέσει να σφραγίσει μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές και να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε απόσταση για ακόμα έναν χρόνο», συμπληρώνει το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Σε άλλη ανάρτηση σε ιστολόγιο των FT σημειώνεται ότι μετά και τη σημερινή πτώση, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 27% φέτος, με χειρότερες επιδόσεις να έχουν μόνο τα χρηματιστήρια της Πορτογαλίας, της Νιγηρίας, της Ρωσίας (σε δολάρια) και της Ουκρανίας.

Παρατίθεται σχόλιο αναλυτή της JPMorgan που αναφέρει πως η σκληρή στάση της τρόικα οδήγησε στην απόφαση για επίσπευση των προεδρικών εκλογών, ώστε να φύγουν από τη μέση ενόψει των τελικών αποφάσεων για το τρέχον πρόγραμμα και το τι μέλλει γενέσθαι.

Η στήλη μπλογκ των «Financial Times» σχολιάζει επίσης μεταξύ άλλων ότι δεν ξέρουμε πώς θα ενεργήσει ο ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ αν βρεθεί στην εξουσία – επισημαίνεται ότι η θέση του επί της μη βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους έχει αλλάξει από ένα ευθύ μορατόριουμ στην αποπληρωμή προς μία πιο νεφελώδη επαναδιαπραγμάτευση.

Η αρχική ανταπόκριση της εφημερίδας Guardian αναφέρει πως αναλυτές εκτιμούν ότι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές θα πειστούν να ψηφίσουν υπέρ του προτεινόμενου Προέδρου ώστε να διατηρήσουν τις έδρες τους. Αναφέρεται επίσης ότι η πολιτική αβεβαιότητα έχει ανανεώσει τις εικασίες περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή Δήμα για την προεδρία, μεταγενέστερο δημοσίευμα της ίδια εφημερίδας κάνει λόγο για υπολογισμένο ρίσκο που εκτιμάται ότι θα κερδίσει ψήφους αντιπολιτευόμενων βουλευτών. Αναφέρεται ότι κατ’ ιδίαν αξιωματούχοι στην Ελλάδα εκτιμούν πως οι πιθανότητες να αποδώσει το κυβερνητικό ρίσκο είναι 50-50.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο