Σαμαράς: Κύριε Τσίπρα, είστε «το ατύχημα που δεν θα συμβεί στην Ελλάδα»

Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε με 155 «υπέρ» έναντι 134 «κατά», χωρίς να υπάρξουν «διαρροές» από τα συμπολιτευόμενα κόμματα. «Ναι» ψήφισε και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου, ενώ αντίθετα «όχι» ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση. «Παρών» από τον ανεξάρτητο Γρηγόρη Ψαριανό. Πλέον, οι το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Βέβαιος πως η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο Αντώνης Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας «καταστροφικό» για τη χώρα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Ο λαός δεν θέλει αυτή την ώρα εκλογές, ενώ οι βουλευτές καταλαβαίνουν την ανάγκη εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο προειδοποίησε δηκτικά πως είναι «το ατύχημα που δεν θα συμβεί» στην Ελλάδα. Τον κατηγόρησε ότι έχει ευτελίσει το Σύνταγμα για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και χρησιμοποιεί της σταθερότητα της αυξημένης πλειοψηφίας ως πρόσχημα για να εκβιάσει εκλογές και να πετύχει αποσταθεροποίηση που θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, όπως είπε.

Νωρίτερα, απαντώντας στη σύνδεση της προεδρικής εκλογής με την ψήφιση του προϋπολογισμού από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον χαρακτήρισε αλαζονικό που απαγορεύει την ελευθερία της γνώμης στη Βουλή και θα θεωρήσει εξωνημένο και πουλημένο όποιον βουλευτή υπερψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Είστε ο εκπρόσωπος αυτών που μας έφεραν στην κρίση, υπονομευτής της προσπάθειας να βγούμε από την κρίση [...] Η τελευταία γραμμή άμυνας ενός τελειωμένου χθες, το τελευταίο αποκούμπι των βολεμένων», συνέχισε σε προσωπικό τόνο ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επέρριψε επίσης ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον κ. Τσίπρα για τη σκλήρυνση της στάσης των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως με την πολιτική αβεβαιότητα που καλλιέργησε και με τους ισχυρισμούς πως δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Μεταβατική περίοδος το 2015 - απορρίψαμε αξιώσεις της τρόικα

Ο κ. Σαμαράς αντιπαρέβαλε τη στάση της Κουμουνδούρου με το έργο της κυβέρνησης, τονίζοντας πως η Ελλάδα «σύντομα βγαίνει από την εποχή των μνημονίων».

Σχετικά με τη μετά μνημόνιο εποχή, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως η χώρα μας από το 2015 μπαίνει σε μια «μεταβατική περίοδο ενός έτους» κατά την οποία θα στηρίζεται από προληπτική γραμμή στήριξης. Διευκρίνισε πως η γραμμή δε συνιστά υποχρεωτικό δανεισμό αλλά θα έχει ρόλο να «θωρακίσει» την Ελλάδα στην επιστροφή της στις αγοράς, ακριβώς ώστε να μην χρειαστεί αναγκαστικό δανεισμό.

Προειδοποίησε όμως τον ΣΥΡΙΖΑ πως η γραμμή θα καλύπτει την Ελλάδα μόνο από «αναταράξεις» για τις οποίες δεν θα ευθύνεται η ίδια κι όχι από δικές της επιλογές που θα καταρρακώσουν την εμπιστοσύνη των αγορών.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως η Αθήνα απέρριψε πολλά από τα «επώδυνα μέτρα» που ζήτησαν οι δανειστές, απαντώντας πως η Ελλάδα «δεν τα χρειάζεται».

Αντίθετα, όπως είπε, η κυβέρνηση δέχτηκε απλώς ορισμένες προτάσεις για ενδεχόμενα μέτρα σε περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα μέσα στο 2015, κάνοντας λόγο για «συμβατική μας υποχρέωση».

Επισήμανε δε πως οι διαφορές που χωρίζουν την Αθήνα από την τρόικα «έχουν μειωθεί πολύ», αλλά δεν έχουν ακόμα μηδενιστεί.

Ο κ. Σαμαράς στάθηκε και στις υπόλοιπες επιτυχίες του κυβερνητικού στρατοπέδου, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία του μετώπου Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, τη σύσφιξη σχέσεων με την Κίνα και τη μείωση στην τιμή του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου.

Τόνισε πως η Ελλάδα εντάσσεται πλέον σε σημαντικές γεωπολιτικές συμμαχίες στην περιοχή, ενώ στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ με τις επιλογές του «αποκόπτει την Ελλάδα από κάθε συμμαχία».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, Πηνελόπη Γκάλιου