Βενιζέλος: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, θα υπάρξει μικρή παράταση του προγράμματος

Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε με 155 «υπέρ» έναντι 134 «κατά», χωρίς να υπάρξουν «διαρροές» από τα συμπολιτευόμενα κόμματα. «Ναι» ψήφισε και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου, ενώ αντίθετα «όχι» ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση. «Παρών» από τον ανεξάρτητο Γρηγόρη Ψαριανό. Πλέον, οι το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Τη δέσμευση της κυβέρνησης πως δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ούτε νέα μέτρα λιτότητας επανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής πριν την ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, αλλά παραδέχτηκε πως θα υπάρξει μια «μικρή τεχνική παράταση» του υφιστάμενου ευρωπαϊκού προγράμματος, σημειώνοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα λάβει τις τελευταίες δόσεις και θα υπάρξει χρόνος για να «πάρει θεσμική μορφή» η προληπτική γραμμή στήριξης για τη μετά μνημόνιο εποχή.

Σημείωσε δε πως σε προληπτική γραμμή θα μετατραπεί και το ξεχωριστό πρόγραμμα του ΔΝΤ, που κανονικά λήγει τον Μάριο του 2016. Έχουμε κάθε λόγο να μετατρέψουμε και αυτό το πρόγραμμα σε προληπτικό, παράλληλα με το ευρωπαϊκό» για να «θωρακίσουμε» την οικονομία, δήλωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε μάλιστα ρύθμιση και για τα στεγαστικά δάνεια, με πρωτοβουλία των ίδιων των τραπεζών.

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση για την απουσία πολιτικής συναίνεσης και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς στον ΣΥΡΙΖΑ ευθύνες για δυσκολίες που υπάρχουν στη διαπραγμάτευση αλλά και για τις επιφυλάξεις των αγορών απέναντι στην Ελλάδα.

«[Οι επενδυτές] ακούν την άρνηση της αντιπολίτευσης για την αρχή της συνέχειας του κράτους για την τήρηση των συμφωνιών [...] Λένε πως δεν κάνουν επενδύσεις γιατί υπάρχει πολιτική αστάθεια λόγω πολιτικού ρίσκου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε εμμέσως την Κουμουνδούρου πως αντέδρασε με «λύσσα» όταν η Ελλάδα κατόρθωσε να επιστρέψει στις αγορές, τονίζοντας πως οι αγορές θα είχαν δει την πραγματική εικόνα αν «δεν υπήρχαν κάποιοι που δείχνουν τη χώρα τους με το δάχτυλο».

Συμπλήρωσε πως ο ελληνικός λαός έχει να κάνει μια επιλογή μεταξύ του «ολοκληρωμένου σχεδίου» που προσφέρει η κυβέρνηση και της «απόλυτης αβεβαιότητας» που προτείνει η αντιπολίτευση.

Αναφερόμενος στην άποψη του Αλέξη Τσίπρα περί αποστασίας στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ιστορική φάρσα» να μιλούν κάποιοι για αποστασία. Πρόσθεσε πως «είναι πολιτικός εκβιασμός και εκχυδαϊσμός του δημοσίου βίου, ότι η ελεύθερη κατά συνείδηση ψήφος του βουλευτή είναι αποστασία».

Επανερχόμενος στην ερμηνεία περί εκλογών που δόθηκε στις δηλώσεις του στη Βασιλεία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρνήθηκε αυτή την ερμηνεία και αινιγματικά σχολίασε ότι « ο ελληνικός λαός μπορεί να κάνει την επιλογή των εκλογών και την επιλογή των μη εκλογών ζητώντας συναίνεση» και υπενθυμίζοντας ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με την αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται είναι μια εξορισμού συναινετική διαδικασία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, Πηνελόπη Γκάλιου