Κλείσιμο

Χαρδούβελης: Σύντομα θετικό αποτέλεσμα με την τρόικα – οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν

Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε με 155 «υπέρ» έναντι 134 «κατά», χωρίς να υπάρξουν «διαρροές» από τα συμπολιτευόμενα κόμματα. «Ναι» ψήφισε και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου, ενώ αντίθετα «όχι» ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση. «Παρών» από τον ανεξάρτητο Γρηγόρη Ψαριανό. Πλέον, οι το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εμφανίστηκε κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2015 ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σημειώνοντας πως η διαδικασία περιπλέκεται ακόμη παραπάνω γιατί «από το 2015 η Ελλάδα θα μπει σε νέα σχέση με τους εταίρους μας και ΔΝΤ, που θα είναι μια σχέση πιο χαλαρή».

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «όλες οι πλευρές έχουμε επίγνωση ότι σε μια διαπραγμάτευση μετά τη θέση και την αντίθεση έρχεται ή σύνθεση και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η τελική αξιολόγηση σύντομα θα οδηγηθεί σε θετικό αποτέλεσμα».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως ο προϋπολογισμός, που είναι ισοσκελισμένος, θα «εκτελεστεί ομαλά», ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας τη θέση της Αθήνας έναντι της τρόικα πως δεν πρόκειται να υπάρξει δημοσιονομικό κενό.

Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως «το θέμα-κλειδί για την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας είναι να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και μετά το τέλος του μνημονίου».

Επισήμανε πως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων δεν είναι κάτι που επιβάλλεται στην Ελλάδα από τους εταίρους, αλλά κάτι που «εμείς επιλέγουμε» καθότι αυτός «είναι ο μόνος τρόπος να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι στιγμής». Παραδέχτηκε πως οι μεταρρυθμίσεις «πιθανώς θα είναι επώδυνες για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες ή συντεχνίες».

Απαντώντας ουσιαστικά στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε εκ νέου πως «κλειδί» για την μεταμόρφωση της οικονομίας είναι η στροφή προς τις ιδιωτικές επενδύσεις και την ιδιωτική παραγωγή, και η απομάκρυνση από το μοντέλο των κρατικών δαπανών και της κατανάλωσης.

Δίνοντας δε πολιτική διάσταση στο ζήτημα, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «βασική προϋπόθεση» για τις ιδιωτικές επενδύσεις είναι η «πολιτική σταθερότητα», καθώς, όπως είπε, όσο μειώνεται ο «συστημικός κίνδυνος», τόσο οι επιχειρηματίες είναι «διατεθειμένοι να αναλάβουν το ρίσκο μιας επένδυσης».

«Η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται με μαγικό ραβδί [...] Το κλειδί της ανάπτυξης 2015 είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις», σημείωσε, προσθέτοντας πως η επιστροφή στον κρατισμό και την κατανάλωση είναι ένα «στρεβλό οικονομικό πρότυπο που αν εφαρμοστεί ξανά θα μας οδηγήσει στην καταστροφή».

Διευκρίνισε πάντως πως ο ιδιωτικός τομέας που πρέπει να διαμορφωθεί πρέπει να είναι μια δύναμη που δεν θα στηρίζεται σε μονοπωλιακές πρακτικές ή κρατική στήριξη, αλλά «θα σέβεται τις υποχρεώσεις του και τους εργαζόμενους».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, Πηνελόπη Γκάλιου