Α. Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Για να υπάρξουν οι 180 πρέπει να υπάρξουν αποστασίες

Το θέμα της προεδρικής εκλογής επανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Σία Κοσιώνη και Παύλο Τσίμα, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετα τις ευρωεκλογές.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «διεκδικεί την αποστασία βουλευτών» και έκανε λόγο «για ένα κλίμα φημών και εκβιασμών που τραυματίζει τη δημοκρατία».

«Ας υποθέσουμε μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας εκβιασμών που αναδύει μια δυσοσμία πολιτική καταφέρνει ο κ. Σαμαράς να βγάλει 180 ψήφους και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποια είναι η προοπτική; Θα κληθεί αμέσως μετά να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που έχει την πλατιά και βαθιά αντίθεση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.... Για να υπάρξουν 180 πρέπει να υπάρξουν αποστασίες. Το έχετε καταλάβει αυτό;», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό επισημαίνοντας πως είναι «απολύτως άθλιο και ανήθικο ο πρωθυπουργός της χώρας να κάνει δηλώσεις καφενειακού τύπου στο καφενείο της Βουλής όπου συχνάζει περισσότερο και από τη βουλή».

Μάλιστα, τον κάλεσε άλλη μια φορά να προκηρύξει εκλογές τονίζοντας πως θα είναι μια έντιμη διέξοδος ενώ σε περίπτωση που η κυβέρνηση βρει τους 180 βουλευτές τόνισε πως θα είναι μια πύρρειος νίκη που θα έχει ως κατάληξη να οδηγήσει ένα ιστορικό κόμμα όπως η ΝΔ σε ποσοστά ανάλογα με αυτά του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στο θέμα της διαπραγμάτευσης εκτίμησε ότι η τρόικα έχει αυτή τη σκληρή στάση γιατί ξεκινά να διαπραγματεύεται με τους επόμενους που γνωρίζουν ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Βλέπουν ότι ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης τελειώνει όποτε επιχειρούν να σκουπίσουν το τραπέζι. Όσα είναι να πάρουν να τα πάρουν τώρα. Θέλουν είτε να ενσωματώσουν τον επόμενο, είτε να τον καθυποτάξουν», είπε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι «στην Ευρώπη διεξάγεται ένα πείραμα, πείραμα μετά-δημοκρατίας γιατί το χρέος και ο εκβιασμός των δόσεων είναι ένας μοχλός πιέσεις να αποδεχθούμε μία πολιτική η οποία είναι παράλογη αδιέξοδη και κοινωνικά ανάλγητη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να απαντήσει για το αν υπάρχει plan b τονίζοντας πως για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμόσει το plan a δηλαδή να υλοποιήσει το πρόγραμμα της ΔΕΘ.

Αναφερόμενος στο θέμα των συμμαχιών ο κ. Τσίπρας απέκλεισε συνεργασία με το Ποτάμι καθώς όπως τόνισε αρδεύει τα άγονα χωράφια της μνημονικής πολιτικής ενώ για τον Πάνο Καμμένο επεσήμανε πως υπάρχουν πολλές σημαντικές διάφορες και ότι τους χωρίζει άβυσσος, «όμως έχουν κρατήσει μία έντιμη στάση στη Βουλή».

Επίθεση – τέλος - εξαπέλυσε και στην Άγκελα Μέρκελ δηλώνοντας πως «δεν έχω αναγνωρίσει το δικαίωμα της καγκελάριου να εξουσιοδοτεί 28 χώρες στην Ευρώπη και 17 στην ευρωζωνη. Η κα. Μερκελ είναι μια από τους 28. Η ΕΕ δεν έχει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, εμείς δεν είμαστε ενοικιαστές στην ΕΕ και δεν υπάρχουν χώρες με περισσότερα δικαιώματα. Όποτε εγώ δεν πρόκειται να δώσω τη χαρά στην κα Μέρκελ να της ζητήσω συνάντηση που θα μου πει όχι».
Πηγή: skai.gr