Μηλιός: "Βρώμικος πόλεμος" τα αρνητικά δημοσιεύματα για το Σίτι

"Θετικές μέχρι κριτικές" χαρακτήρισε ο Γιάννης Μηλιός τις τοποθετήσεις των επενδυτικών στελεχών του Σίτι με τα οποία συναντήθηκε στο Λονδίνο, με σκοπό όπως δήλωσε και ο ίδιος και ο Γιώργος Σταθάκης - με τον οποίο συνέπεσε στη βρετανική πρωτεύουσα - την ενημέρωση της επενδυτικής κοινότητας για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για το άκρως επικριτικό email που φέρεται να απέστειλε σε συνεργάτες του στέλεχος του κορυφαίου fund Capital Group, λέγοντας ότι μετά τις παρουσιάσεις των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ οι επενδυτές θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το όνομα του συγκεκριμένου ανθρώπου δεν ήταν μεταξύ αυτών με τους οποίους είχε συνάντηση, διαψεύδοντας στην ουσία τη γνησιότητά του. "Δεν ήταν παρών σε καμία από τις διαλέξεις μου, παρά το γεγονός ότι από τη συγκεκριμένη εταιρεία ήταν αρκετοί άνθρωποι", είπε ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στο email δεν περιλαμβάνονταν στις διαφάνειες που ο ίδιος παρουσίασε.

Ο δε κ. Μηλιός έκανε λόγο για παραφιλολογία δημοσιευμάτων τα οποία "προφανώς ή πολύ πιθανώς δεν προέρχονται από τους ανθρώπους που ήταν μαζί μας στο τραπέζι". Διέψευσε δηλώσεις που του αποδόθηκαν περί "άλλων εντός και άλλων εκτός" και αμφισβήτησε την εγκυρότητα του επίμαχου email, επισημαίνοντας ότι αντίθετα με την εικόνα που παρουσιάζει του ζητήθηκε να είναι και ο ίδιος και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαθέσιμοι για νέες ανάλογες συναντήσεις. "Είναι ένας βρώμικος πόλεμος που σε τελευταία ανάλυση πλήττει τη χώρα και τη δημοκρατία", συμπλήρωσε ο κ. Μηλιός.

Ο κ. Σταθάκης συμμετείχε σε τρεις κλειστές εκδηλώσεις, διοργανωθείσες από τη Nomura, τη Merryll Lynch και το Kepler Cheuvreux αντίστοιχα, ενώ σε άλλες τρεις συμμετείχε ο κ. Μηλιός - υπό τον συντονισμό του Συνδέσμου Ελλήνων Τραπεζιτών και της Deutsche Bank. Σε κάθε συνάντηση συμμετείχαν περίπου 20 με 25 επενδυτές και τραπεζίτες.

Όπως είπαν αμφότεροι, παρουσίασαν το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος όπως είχε παρουσιαστεί στη ΔΕΘ, μόνο με περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά και στην Ουάσινγκτον πριν από ένα μήνα από τον κ. Σταθάκη, με την πρόσθεση της συγκυρίας των συζητήσεων με την τρόικα. Ο κ. Μηλιός σημείωσε ότι εξηγήθηκε στους επενδυτές ότι επειδή ακριβώς το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής ανάπτυξης, είναι φιλικό προς μία μακροχρόνια επενδυτική πολιτική.

Οι άξονες πολιτικής του οικονομικού προγράμματος που προκάλεσαν τις περισσότερες αντιδράσεις ή ερωτήσεις ήταν αυτοί περί επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους με αμφισβήτηση του ρόλου της ΕΚΤ που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, περί ακύρωσης ιδιωτικοποιήσεων ή άλλων μνημονιακών νόμων όπως η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και περί διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, στην ουσία δηλαδή οι διαδικασίες για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στελέχη του Σίτι με εικόνα των συναντήσεων αναφέρουν πως εκτιμήθηκε η ειλικρίνεια της παρουσίασης από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως του αν ορισμένοι διατηρούν ή όχι τις όποιες επιφυλάξεις τους για την οικονομική πολιτική που προτείνει το κόμμα.

Σύμφωνα πάντως, με την Bank of America Merill Lynch, στελέχη της οποίας μετέσχαν στις συζητήσεις στο Λονδίνο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο (Σχέδιο Β) για την Ελλάδα, γεγονός που πρέπει να προκαλέσει ανησυχίες όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά στην Ευρωζώνη συνολικά.

"Κανείς δεν περίμενε να ακουστούν καλά λόγια από τις αγορές, καθώς αυτές αντιδρούν με την λογική του βραχυπρόθεσμου κέρδους" σχολιάζουν από την Κουμουνδούρου.

Προσθέτουν πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν στο Λονδίνο για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα του κόμματος, και όχι για να πείσουν τους εκπροσώπους των funds.

"Απίθανα πράγματα λέει στους επενδυτές στο Λονδίνο ο ΣΥΡΙΖΑ" δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο - skai.gr