Κλείσιμο

Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου στο Μαξίμου για το «πρέσινγκ» της τρόικας

Τις νέες απαιτήσεις της τρόικας που «τραβάει το σχοινί» καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση μέσα σε ένα 48ωρο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών απαιτούν να διορθωθεί εκ νέου η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ζητώντας να μπουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και ο αριθμός τους να φθάνει μέχρι τις 72.

Το θέμα θα συζητηθεί στις 3 μετά το μεσημέρι στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μαξίμου και τον Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ οι Βρυξέλλες φέρονται να έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να βρεθεί λύση το ταχύτερο για να προχωρήσει η συμφωνία. Σύμφωνα με την Καθημερινή, εκφραστής της σκληρής γραμμής είναι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίζεται απογοητευμένος από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Οι δανειστές κάνουν λόγο για δημοσιονομικό κενό ύψους 3 δισεκ. ευρώ το 2015 ενώ διατηρούν στο τραπέζι θέματα όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά παρά την αντίσταση της Αθήνας.

Τη Δευτέρα ο κ. Σαμαράς είχε δίωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδουβελη, ο οποίος αμέσως μετά παραδέχθηκε ότι "παραμένει άγνωστο ποτέ θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα".

Ο κ. Χαρδουβελης διέψευσε τις διαρροές περί τελεσιγράφου 48 ωρών της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τριμερή. Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνιζαν πάντως ότι τα περιθώρια στενεύουν και ότι έως την Τετάρτη, θα πρέπει να συντρέξουν εκείνες οι συνθήκες και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας.

Σημερα Τρίτη, στις 2 το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για όλα τα τρέχοντα θέματα της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι το Μαξίμου τη Δευτέρα διεμήνυε, και δια στόματος Σοφίας Βούλτεψη, ότι ουδέν ζήτημα υπάρχει και «ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης», με τον οποίο ο κ. Σαμαράς είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση, «απολαύει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού».
Πηγή: skai.gr