Ανοίγει ο δρόμος για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωών μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

Την επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ αποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών κατά την σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο.

Συγκεκριμένα, το ανακοινωθέν αναφέρει: «Οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει».

Το ανακοινωθέν περιλαμβάνει ακόμη αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και καλεί την Τουρκία να σταματήσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον. Κάνει επίσης αναφορά σε μία δίκαιη συνολική και διαρκή λύση του κυπριακού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στις κοινές δηλώσεις τους οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν στο κυπριακό και στην ανάγκη δίκαιης λύσης επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ και ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Αιχμής την τριμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη Σύνοδο τέθηκε το «θεμέλιο» μιας «πολυσήμαντης ιστορικής συνεργασίας», με στόχους την ενεργειακή συνεργασία, τον πόλεμο στην τρομοκρατία και την οικονομική ανάπτυξη.

Υπογράμμισε πως οι τρεις χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν το θέμα των υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος τόσο των λαών τους όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τρεις ηγέτες σημείωσαν πως η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για τη λύση των εντάσεων και την ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τόνισαν πως η Ελλάδα και η Κύπρος θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές της Αιγύπτου στη συνεργασία της με την Ε.Ε.

Προωθούμε μια τριμερή συνεργασία που θα προστατεύσει τα συμφέροντα μας, σχολίασε ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Ο κ. αλ-Σίσι συμπλήρωσε πως στόχος της συνεργασίας είναι αμιγώς η ευημερία των τριών χωρών και της ευρύτερης περιοχής, με τον κ. Αναστασιάδη να επαναβεβαιώνει πως η σύμπραξη Ελλάδας Αιγύπτου και Κύπρου δεν κινείται εναντίον οποιουδήποτε άλλου κράτους. Κάλεσε μάλιστα όποιον ενδιαφέρεται να ενώσει τις δυνάμεις του με την Αθήνα, το Κάιρο και τη Λευκωσία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ