Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου στο Κάιρο

Στο Κάιρο για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στις 9:30 το πρωί συναντάται με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν τριμερείς επαφές με τη συμμετοχή και του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Το ανακοινωθέν θα περιλαμβάνει αναφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη των γεωπολιτικών και οικονομικών σχέσεων των τριών χωρών σε μια σειρά τομείς, πέραν της ενέργειας.

Η τριμερής Σύνοδος Κορυφής αποτελεί καρπό πολύμηνης προσπάθειας από την πλευρά της Αθήνας. Η ενίσχυση της συνεργασίας με την Αίγυπτο, ιδιαίτερα στα μέτωπα της ενέργειας και του καθορισμού θαλάσσιων ζωνών οικονομικής εκμετάλλευσης, αποτελεί άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Σύνοδος αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων τουρκικών κινήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, τη στιγμή μάλιστα που η σχέση Αιγύπτου-Τουρκίας έχει επιδεινωθεί πολύ μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό τον Ιούλιο του 2013.

Μιλώντας χθες Παρασκευή στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου στον αραβικό κόσμο και υπογράμμισε ότι η τριμερής συνεργασία θα αποτελέσει στρατηγικό κρίκο για την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν στο ταξίδι του ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και οι σύμβουλοί του Χρύσανθος Λαζαρίδης και Δημήτρης Πτωχός.

Στο πλαίσιο της παραμονής του στο Κάιρο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Newsdesk ΣΚΑΪ