Τσίπρας: Ζητάμε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για καθορισμό ημερομηνίας εκλογών

Άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να αποφασιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, πριν την προεδρική εκλογή τον Μάρτιο αλλά και «πριν την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών» με τους δανειστές, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας.

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η προσφυγή στις κάλπες πρέπει να γίνει «συντεταγμένα και ομαλά». Προσέθεσε ότι οι εκλογές θα επιτρέψουν τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα έχει ισχυρή λαϊκή εντολή, προκειμένου να συνομιλεί με τους δανειστές με βάση ένα «εθνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης».

Συμπλήρωσε πως στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα υπάρχει και η δυνατότητα να βρεθεί η απαραίτητη συναίνεση για επιλογή του προσώπου που θα εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας με «ευρεία πλειοψηφία» από μια νέα Βουλή.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά πως «αποσταθεροποιεί» τη χώρα, «επιλέγοντας» να την οδηγεί σε μια «παρατεταμένη περίοδο έντασης» μολονότι «δεν διαθέτει της απαραίτητη πλειοψηφία» για την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή.

Κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον κ. Παπούλια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως στη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία η δημοκρατία δεν είναι κίνδυνος», και προσέθεσε πως πρέπει να δοθεί στο λαό «το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να κρίνει ποια από τα δύο μονοπάτια είναι αυτό που θα οδηγήσει στην έξοδο» από την κρίση.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπούλιας σημείωσε πως «επιβάλλεται ένα ελάχιστο συναίνεσης», τόσο στα οικονομικά όσο και στα διεθνή προβλήματα.

Ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι ίσως να έχει επηρεαστεί και από τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, «αλλά τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε μια κρίσιμη στιγμή και πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα»

Εάν υπάρχει συναίνεση όλα τα άλλα μπορούν να συζητηθούν» τόνισε ο κ. Παπούλιας.


Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, Αντώντης Αντζολέτος