Κλείσιμο

Τσίπρας: Ισχυρή λαϊκή εντολή & για τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου από το Βερολίνο

Άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, και ισχυρή λαϊκή εντολή για να γίνει επίσημη θέση της Ελλάδας η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και να τερματιστεί αμέσως η λιτότητα που επιβάλλει το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΕΑ στην Αθήνα.

«Γιατί στην Ελλάδα αποδεικνύεται ότι όσο πιο μεγάλη η αποτυχία των νεοφιλελεύθερων μάγων της λιτότητας τόσο πιο μεγάλη η επιμονή τους σε ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα. Δεν θέλουν να παραδεχτούν την αποτυχία του πειράματός τους και επιτίθενται με περισσότερη μανία στο εξαντλημένο πειραματόζωο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Βάλλοντας κατά της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «δεν αντέχει άλλο αυτός ο λαός πειράματα στη πλάτη του. Δεν αντέχει άλλο το ‘success story’ ενός ιδιόμορφου τρίτου κόσμου της φτώχειας και των αποκλεισμών που γέννησε η πολιτική των Μνημονίων στην Ελλάδα (...) Αυτό που χρειάζεται ο τόπος για να ορθοποδήσει είναι σιγουριά και σταθερότητα. Είναι διεκδίκηση με ασφάλεια. Η κυβέρνηση Σαμαρά εγγυάται τη μη διεκδίκηση και την ανασφάλεια. Την αβεβαιότητα και την αστάθεια».

«Γνωρίζοντας τις δυσκολίες της σκληρής διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητάμε ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης και ακόμα πιο ισχυρή κοινωνική συμπόρευση και στήριξη για να διεκδικήσουμε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας, στην Ευρώπη» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

- Η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.
- «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
- Περίοδος χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
- Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
- Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
- Ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.

Όσον αφορά την ισχυρή λαϊκή εντολή για τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, εξήγησε ότι «για μας αποτελεί, όχι απλώς διμερή διαφορά, αλλά ευρωπαϊκή εκκρεμότητα. Γιατί συνδέεται με το οριστικό κλείσιμο του πιο οδυνηρού κεφαλαίου της ευρωπαϊκής Ιστορίας. Και αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές στους εταίρους μας.»

Για την Ευρώπη ανέφερε ότι «παίρνει μια επικίνδυνη, κλειστή στροφή δεξιά. Μια στροφή που απειλεί να την ρίξει στον γκρεμό της παραμονεύουσας, άκρας και λαϊκιστικής δεξιάς. Μια απειλή που κάνει ήδη αισθητή την εμφάνισή της στην Ελλάδα, στη Γαλλία, αλλά και στην κάποτε «χώρα-μοντέλο» στην Ευρώπη, τη Σουηδία. Γεγονός που αποδεικνύει την πολιτική αποτυχία του νεοφιλελεύθερου σχεδίου».

«Ο κίνδυνος να ξαναβυθιστεί η Ευρώπη στην ύφεση και να εξαγάγει τη δική της κρίση στην παγκόσμια οικονομία καθιστά αναγκαία μια ριζική πολιτική στροφή στην Ευρώπη. Μια ριζική πολιτική στροφή που ίσως ξεκινήσει από την Ελλάδα και την επερχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ