Λοβέρδος υπέρ Φορτσάκη: Ο χώρος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν είναι ξέφραγο αμπέλι

Σαφή θέση υπέρ του πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρο Φορτσάκη σχετικά με τη φύλαξη της πρυτανείας από ιδιωτική εταιρία, πήρε ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος προκαλώντας αντιπαράθεση με τους αντιδρώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι ο πρύτανης έχει δικαίωμα να καθορίσει όρους εισόδου και εξόδου και σημείωσε «στις πρυτανείες κανείς δεν δικαιούται να πει ότι ο χώρος είναι ξέφραγο αμπέλι, όποτε θέλω μπαίνω, όποτε θέλω βγαίνω».

Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος επιτέθηκε στους αντιδρώντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχουν διαφορετική άποψη για το θέμα και απαντώντας στους ισχυρισμούς τους περί ανησυχίας για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΠΑ και της επίσκεψής τους επί τόπου, είπε :«Και στα κόμματα υπάρχει έλεγχος και ο κ. Φορτσάκης με διαβεβαιώνει ότι ούτε κιγκλιδώματα υπάρχουν, ούτε τίποτα. Δεν έχετε δικαίωμα να μπαίνετε έτσι κ. συνάδελφοι, να ανησυχείτε ναι, αλλά ανήσυχους έλεγαν τους τραμπούκους έξω από τις διαδηλώσεις, εσείς είστε σοβαροί άνθρωποι, δεν είστε τραμπούκοι. Τι πάει να πει ‘ανησυχήσαμε, είδαμε φως και μπήκαμε’, πού μπήκατε; Είστε βουλευτές αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρέπει να ξέρετε ποιος ο ρόλος σας. Στους χώρους που καταστράφηκαν πίνακες στις κινητοποιήσεις του 2011, σωστά ο πρύτανης πήρε μέτρα που πήρε, τα οποία ελέγχονται δικαιοκρατικά και είναι σωστά και μένει να εφαρμοστούν με καλή διάθεση. Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη, δεν συμφέρει κανέναν, πατρίδα και φοιτητέ» κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας.

Νωρίτερα, την ανησυχία της για όσα συμβαίνουν στο ΕΚΠΑ εξέφρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου κατηγορώντας τον κ. Φορτσάκη ότι με αφορμή το θέμα που προέκυψε, εκτόξευσε εναντίον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «Εκφράσεις απαράδεκτες και πρωτοφανείς που παραπέμπουν σε άλλες εποχές που δεν θέλει κανείς από εμάς να θυμάται» .Η κ. Φωτίου πάντως ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτοί στο διάλογο για το ζήτημα αλλά «εφόσον ο κ. Φορτσάκης ζητήσει συγνώμη και αποσύρει τις κατηγορίες».

Την απορία του για το χειρισμό του θέματος εξέφρασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς λέγοντας ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση «πως σηκώθηκαν τόνοι εναντίον μας με τη φύλαξη και δεν σηκώθηκαν οι τόνοι όταν κατηγορούμαστε - και θέλουμε να μας προστατεύσει Βουλή και η επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τέτοια πράγματα που δεν έχουν ξαναειπωθεί σε περίοδο δημοκρατίας- μας ξέρετε όλους, ούτε κουκούλες είχαμε, πήγαμε με το πρόσωπο μας» παρατήρησε ο βουλευτής.

«Ένας βουλευτής μπορεί να μπει στο σπίτι σας χωρίς άδεια; Εγώ μπορώ να μπω στην Κουμουνδούρου χωρίς άδεια; Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος των πανεπιστημιακών και των φοιτητών, συνεπώς όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να ζητούν άδεια. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο πανεπιστήμιο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον έχουν άδεια» διερωτήθηκε νωρίτερα από την πλευρά του ο πρύτανης κ. Φορτσάκης.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου, Newsdesk ΣΚΑΪ