Economist: Ο Αλέξης Τσίπρας και η παρέα του

Στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να «ενισχύσει το προφίλ του στο εξωτερικό» με στόχο να «εντυπωσιάσει» τους έλληνες ψηφοφόρους αναφέρεται αφιέρωμα του περιοδικού Economist, τονίζοντας μάλιστα πως με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες να βρίσκεται στον ορίζοντα, «ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές».

Το αφιέρωμα στέκεται στην πρόσφατη «συνάντηση μυαλών» που είχε ο κ. Τσίπρας με τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό και στην «αποτυχημένη» μεν «αλλά με πολύ δημοσιότητα» υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν στις τελευταίες Ευρωεκλογές, εκστρατεία που «συνέβαλε στο να τονωθεί η αξιοπιστία του» στην Ελλάδα.

Το «Economist» σημειώνει πως στην Ελλάδα υπάρχει πλέον η συζήτηση για πρόωρες εκλογές λόγω της προεδρικής εκλογής, προσθέτοντας πως αν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τους απαιτούμενους 180 βουλευτές τότε ο κ. Τσίπρας «είναι στην πολ ποζίσιον για να κερδίσει».

Σύμφωνα με τον «Economist», αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολιτική σύγκρουση υποσχέσεων μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, με «πολλούς [πολίτες] να είναι ακόμα καχύποπτοι» για το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ, αλλά και την κυβέρνηση να «περιορίζεται» από την τρόικα, η οποία ζητά την υλοποίηση μέτρων λιτότητας, αλλαγές στο Δημόσιο και στην εργασιακή νομοθεσία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση θα ήθελε «να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας [...] και να τελειώσει νωρίς το πρόγραμμα του ΔΝΤ», κερδίζοντας έτσι έδαφος στις δημοσκοπήσεις «και πιθανώς βουλευτές για την προεδρική εκλογή».

Όμως, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων χειροτέρεψε απότομα όταν τις τελευταίες εβδομάδες η Αθήνα άφησε να εννοηθεί πως εξετάζει πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, κι έτσι «ίσως να είναι πολύ νωρίς για αντίο» στην τρόικα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ