Ομαδικές απολύσεις και ληξιπρόθεσμα στη συνάντηση Χαρδούβελη-Βρούτση

Τα ανοιχτά μέτωπα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και του συνδικαλιστικού νόμου που διέπει τις απεργίες, αλλά και οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση το βράδυ της Κυριακής, δύο ημέρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας, δήλωσε αμέσως μετά ότι ήταν μία συνάντηση προετοιμασίας και ειδικά για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων παρέπεμψε στη σχετική μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) που αναμένεται να παρουσιαστεί την Τρίτη.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, ο ίδιος παράγοντας υποστήριξε ότι «εμείς κάναμε την πρότασή μας» και τώρα «περιμένουμε την γνώμη του υπουργείου Οικονομικών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση των δόσεων σε 100 για οφειλές κάτω των 15.000 ευρώ, και σε 72 για χρέη που υπερβαίνουν αυτό το ποσό. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι οφειλέτες και εν τέλει να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των εκκρεμοτήτων.

Πάντως, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας σημείωσε πως δεν είναι προγραμματισμένο να κατατεθεί κατά τις επόμενες ημέρες κάτι στη Βουλή σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλών. Διευκρίνισε ωστόσο πως δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο σχεδιασμό και βάσει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Σειρά επαφών Χαρδούβελη πριν το πρώτο ραντεβού με τους δανειστές 

Αύριο Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει σειρά συναντήσεων από τις 11:00 το πρωί με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης, Ενέργειας και Υγείας.

Αντικείμενα θα είναι οι εκκρεμότητες που απομένουν και συνδέονται με την αξιολόγηση, όπως τα «κόκκινα» δάνεια, οι αλλαγές στο Δημόσιο και η οικονομική κατάσταση στη δημόσια Υγεία.

Η πρώτη συνάντηση του κ. Χαρδούβελη με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως η αξιολόγηση θα λάβει χώρα σε δύο «δόσεις», με εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να δηλώνει πως κύριο αντικείμενο του πρώτου σκέλους της διαπραγμάτευσης θα είναι θέματα όπου «χρειάζεται τεχνική πρόοδος», πρωτίστως ο προϋπολογισμός του 2015 και τα «κόκκινα» δάνεια.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι δύσκολη, καθώς η τρόικα φέρεται ότι ασκεί έντονες πιέσεις για τα εργασιακά, ενώ ζητά να ανοίξει το Ασφαλιστικό.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ