Σαμαράς: Εμείς ποτέ δεν είπαμε «λεφτά υπάρχουν» – άνοιγμα στην κεντροδεξιά

Δριμύτατη επίθεση στο λαϊκισμό εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας έμμεσες αλλά σαφείς αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τις παλαιότερες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη Νέα Δημοκρατία ως την παράταξη της υπευθυνότητας που ανέλαβε τη διαχείριση της κρίσης και πραγματοποίησε άνοιγμα στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς, καλώντας σε συσπείρωση όσους έχουν «τις ίδιες αγωνίες με εμάς» και «αυτούς που ήταν πάντα μαζί μας».

Όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς «πήρα μια χειροβομβίδα στα χέρια μου, την κράτησα και την εξουδετέρωσα».

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως παρά τις προβλέψεις των επικριτών της για τρίτο μνημόνιο, η Ελλάδα «όχι μόνο δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, αλλά από το 2015 θα μπορούμε να σταθούμε όρθιοι χωρίς τα υπόλοιπα χρήματα του νυν μνημονίου».

Σημειώνεται πως το 2015 συνεχίζεται μόνο το πρόγραμμα του ΔΝΤ, ενώ κατά τις τελευταίες ημέρες τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης εξόδου από τη δανειακή σύμβαση με το Ταμείο.

Επανέλαβε δε πως από το τρίτο τρίμηνο του 2014 θα καταγραφούν θετικοί ρυθμοί σανάπτυξης, μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και αιχμές για το παλιό ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμύτατη κριτική τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως «προσπαθεί να μας γυρίσει στην κρίση» και να «επαναφέρει όλες τις αναπηρίες που μας οδήγησαν στην κρίση».

«Η επιστροφή στο ‘λεφτά υπάρχουν’ τρομάζει. Το ‘τζάμπα όλα’ τρομάζει. Οι παροχές από δανεικά που δεν μπορούν να βρουν τρομάζουμε, πώς να το κάνουμε», τόνισε, προσθέτοντας πως τα «μισόλογα» της αντιπολίτευσης «κρύβουν σχέδιο για αληθινή φορολογική επιδρομή».

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στο ζήτημα της πολιτικής υπευθυνότητας, σχολιάζοντας πως με τον «αθεράπευτο λαϊκισμό» της η Κουμουνδούρου «μας δείχνει πόσο πιο εύκολο είναι κανείς να βρίζει, αντί να είναι σοβαρός και υπεύθυνος».

«Παίζουν με πράγματα που είναι πιο πάνω από το μπόι τους», συμπλήρωσε ειρωνικά.

Σημείωσε δε πως παρά την «καταδημαγώγηση», ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει ψήφους σε σχέση με το 2012 (σε μία αναφορά στις Ευρωεκλογές) και θα χάσει «πολύ περισσότερες» ψήφους τώρα που «βγαίνουν τα καλά νέα» για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Καυτηρίασε παράλληλα τη στάση της Κουμουνδούρου απέναντι στην Ευρώπη και το NATO, σχολιάζοντας πως είναι «επικίνδυνο» να υπονομεύεις τη θέση της χώρας στη Δύση και «σίγουρα ολέθριο» να αμφισβητείς τη θέση της στη Συμμαχία.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν, εμμέσως πλην σαφώς, και οι παλαιότερες του ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει με νόημα πως η ΝΔ προειδοποίησε εξ αρχής πως «δεν είναι κοινωνική πολιτική οι παροχές με δανεικά».

«Τώρα η χώρα γνωρίζει πόσο ολέθρια ήταν αυτή η πολιτική. Δεν ελευθερία ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει χωρίς σεβασμό στους νόμους», συμπλήρωσε.

«Μπορεί να κάναμε λάθη, αλλά 'λεφτά υπάρχουν', εμείς δεν είπαμε ποτέ».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ