Δεν απέκλεισε ενδεχόμενη «διακοπή» της σύμβασης με ΔΝΤ ο Βενιζέλος

Ένα στίγμα των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πρόγραμμα στήριξης, και χωρίς μάλιστα να αποκλείσει το ενδεχόμενο διακοπής της σύμβασης με το ΔΝΤ.

«Δεν υπάρχει θέμα τρίτου δανείου, τρίτου μνημονίου. Εμείς θέλουμε να φύγουμε από τις έννοιες αυτές και από την έννοια της τρόικας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, στον απόηχο της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, που έγινε στο περιθώριο της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για «ενδεχόμενη διακοπή» της δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ και «αν μπορεί η Ελλάδα να καλύψει το [επακόλουθο] χρηματοδοτικό κενό», ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «η Ελλάδα έχει επανέλθει ήδη στις αγορές με πάρα πολύ καλούς όρους, δηλαδή με επιτόκια δανεισμού καλύτερα από τα επιτόκια δανεισμού του ΔΝΤ».

Σημείωσε δε πως η παρουσία του Ταμείου στις ευρωπαϊκές υποθέσεις δεν οφείλεται στο ρόλο του ως δανειστή, αλλά στην «τεχνογνωσία» που διαθέτει, τεχνογνωσία που όμως πλέον «έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο «πολύ σημαντικό» παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία «έχει θέσει τι ζήτημα της σχέσης με το ΔΝΤ». Το Δουβλίνο έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του Eurogroup στο σχέδιό του να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια που έχει λάβει από το ΔΝΤ, κίνηση που εκτιμάται πως θα μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της.

Υπενθυμίζεται πως μολονότι το ευρωπαϊκό σκέλος του ελληνικού προγράμματος στήριξης λήγει στα τέλη του 2014 το παράλληλα δανειακό πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει μετά το πρώτο τρίμηνο του 2016, με την Ευρώπη και το Ταμείο να μην έχουν ακόμα καταλήξει στο μοντέλο που θα ακολουθήσει.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ