Κλείσιμο

Και επισήμως εκτός ΔΗΜΑΡ ο Λυκούδης – Έντονη αντίδραση του κόμματος (upd)

Την ανεξαρτητοποίησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής ο Σπύρος Λυκούδης. «Πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας προαναγγελθείσας ρήξης, που επελέγη σε πείσμα κάθε έννοιας συλλογικότητας και δημοκρατικών διαδικασιών» απαντά με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής σε μία λιτή επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής αναφέρει: «Με την επιστολή μου θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι από σήμερα δεν ανήκω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς και παραμένω ως Ανεξάρτητος Βουλευτής.»

Μετά την αποχώρηση του κ. Λυκούδη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ αριθμεί πλέον 10 βουλευτές ενώ αρχικά στις εκλογές του 2012 εξέλεξε 17 βουλευτές. Εκτός από τον κ. Λυκούδη έχουν ανεξαρτητοποιηθεί επίσης οι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Βασίλης Οικονόμου, Κατερίνα Μάρκου και Γρηγόρης Ψαριανός

Άμεση ήταν η αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστεράς η οποία εξέωσε ανακοίνωση και αναφέρει: «Παρά τη προτροπή της μεγάλης πλειοψηφίας των στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς και του Προέδρου της προς τα μέλη της «Μεταρρυθμιστικής τάσης» να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους και να συμμετάσχουν στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, οι συγκεκριμένοι σύντροφοι εμμένουν στη γραμμή της αποχώρησης. Πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας προαναγγελθείσας ρήξης, που επελέγη σε πείσμα κάθε έννοιας συλλογικότητας και δημοκρατικών διαδικασιών.

Στα δημοκρατικά κόμματα ο μόνος τρόπος επίλυσης των πολιτικών διαφωνιών παραμένει η προσφυγή στη βάση και ο σεβασμός του κανόνα της πλειοψηφίας. Η Δημοκρατική Αριστερά, τα μέλη και τα στελέχη της, έχοντας πλήρη συνείδηση της σημασίας των στιγμών, προσέρχονται στο τρίτο συνέδριο του κόμματος, με την πεποίθηση ότι ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της ανανεωτικής Αριστεράς θα γυρίσει σελίδα, θα ανακτήσει την δυναμική του και θα προσδιορίσει τις εξελίξεις.»

Η ανεξαρτητοποίηση πάντως του κ. Λυκούδη είχε προαναγγελθεί, καθώς τόσο ο Σπύρος Λυκούδης όσο και τα στελέχη που συγκροτούν τη Μεταρρυθμιστική Τάση επικύρωσαν την απόφασή τους ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η απόφαση των στελεχών που μετείχαν μέχρι πρόσφατα στα καθοδηγητικά όργανα της ΔΗΜΑΡ ήταν ομόφωνη και τα 26 μέλη της Κ.Ε πρόκειται τις επόμενες ημέρες να υποβάλλουν και τυπικά τις παραιτήσεις τους και να αποχωρήσουν από το κόμμα.

Επίθεση στο Σπύρο Λυκούδη και τα στελέχη που αποχωρούν από τη ΔΗΜΑΡ εξαπέλυσε ο Γιάννης Αμοιρίδης.

«Το γρατσούνισμα στο Κόμμα και τον Φώτη Κουβέλη ήταν συνεχές όλο αυτό το διάστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Αμοιρίδης, προσθέτοντας ότι «είναι φανερό οτι κινούνται σε φιλοκυβερνητική κατεύθυνση». Σύμφωνα με τον κ. Αμοιρίδη η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ για προοδευτική κυβέρνηση είναι μονόδρομος.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου, Newsdesk ΣΚΑΪ