Κλείσιμο

Ιταλία: Διαξιφισμοί Μπαρόζο – Τσίπρα για τις πολιτικές εξόδου από την κρίση

Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν το Σάββατο για τις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη ημέρα του Οικονομικού Φόρουμ του Ιδρύματος Αμπροζέτι που διεξάγεται στο Κόμο της Ιταλίας. 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαξιφισμό με τον κ. Μπαρόζο, με τον πορτογάλο πολιτικό να τονίζει ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν για την έξοδο από την κρίση στη ζώνη του ευρώ ήταν απαραίτητες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ντρέπομαι γι’ αυτές».

Απαντώντας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι οι πολιτικές αυτές ήταν όχι μόνο αναποτελεσματικές, αλλά και επιζήμιες αναφέροντας δηκτικά: «δεν ξέρω αν κάποιος πρέπει να ντρέπεται για τις πολιτικές, αλλά για τα αποτελέσματα κανείς δε μπορεί να χαίρεται».

Στην ομιλία του στο Φόρουμ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα της τρόικας έχει αποτύχει», αναφέροντας ότι το ΑΕΠ παρουσιάζει συνολική πτώση 25%, η ανεργία, στην Ελλάδα βρίσκεται στο 28% και το δημόσιο χρέος στο 175%.

«Δικαίως, όλο και περισσότεροι, στην Ευρώπη, λένε ότι η τρόικα πρέπει να καταργηθεί, η "καταστρόικα" πρέπει να τελειώσει», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, είπε ότι «είναι αδύνατον να υπάρξουν πλεονάσματα του 4,5% τον χρόνο» και ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν αποδίδει, από την στιγμή, που «η εκτίμηση του πρώτου μνημονίου ήταν ότι θα μαζεύονταν πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ», ενώ «έως τώρα μαζεύτηκαν 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ και αναγνωρίζεται ότι ακόμη και οι ιδιωτικοποιήσεις γίνουν, δεν θα ξεπεράσουν τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ακόμη πως θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά όχι στο «τροϊκανό πλαίσιο», αφού «η τρόικα απέτυχε και πρέπει να σταματήσει να υπάρχει, μαζί με την πολιτική της κληρονομιά».

«Αν δεν αλλάξουμε πολιτική, η ελπίδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε πράξη. Προέκυψε με σαφήνεια, εδώ στο Τσερνίμπιο, ότι πρέπει να τονώσουμε την ζήτηση, διότι βρισκόμαστε σε αποπληθωρισμό», δήλωσε από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, στο ΑΜΠΕ, στο περιθώριο των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ.

«Ή δημιουργούμε μια πραγματικά ενιαία πολιτική, ή δύσκολα μπορώ να σας κάνω μια θετική πρόβλεψη. Χρειάζονται επενδύσεις, χρηματοδότηση με ευρωομόλογα, και μια γερμανική πολιτική η οποία να ενισχύει την εσωτερική αγορά», τόνισε ο Ρ. Πρόντι.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στο Φόρουμ του Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ανέπτυξε έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα διάλογο, με εποικοδομητική διαλεκτική. Δεν ζήσαμε τίποτα από τα όσα αντιστοιχούν στις γραφικές συγκρούσεις που κάποιοι έχουν στο μυαλό τους, για τέτοιου είδους συναντήσεις. 'Ηταν θετικό και για τον Αλέξη Τσίπρα και για εμάς».

Σε σχέση με το ότι για να προσκληθεί ο Αλ. Τσίπρας συνέβαλε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο Ρομάνο Πρόντι, τέλος, υπογράμμισε: «αν το ήξερα, αντί για τον Μόντι, θα είχα καταβάλει εγώ προσπάθειες για να κληθεί. Ο διάλογος είναι βασικός για την Ευρώπη. Ο Τσίπρας είναι έξυπνος άνθρωπος, εκπροσωπεί ένα μέρος της Ελλάδας, και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο θα έπρεπε να τον περιθωριοποιήσουμε. Η συζήτηση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όταν όλοι συμφωνούν, οι συζητήσεις αυτές δεν χρησιμεύουν σε τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ