Σαμαράς: Οδικός χάρτης για την έξοδο από την κρίση – Ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις (upd2)

Η αντιπολίτευση για την ομιλία Σαμαρά ΕΔΩ 

Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις για την ανακούφιση των πολιτών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της 79ης ΔΕΘ, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση βάζει τα θεμέλια, τον οδικό χάρτη, για την έξοδο από την κρίση δρομολογώντας σταδιακή μείωση των φόρων συνολικά, αλλά και σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Όσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι 180 βουλευτές για την εκλογή του θα βρεθούν, προειδοποιώντας ότι πρόωρες εκλογές ισοδυναμούν με πολιτική αυτοκτονία για τη χώρα. 

Παίζουν με το Σύνταγμα, για άλλη μια φορά, με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρατήρησε για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός. «Πριν από λίγους μήνες προεξοφλούσαν ότι η κυβέρνηση θα χάσει τη δεδηλωμένη, τώρα αυτή είναι δεδομένη. Τώρα βάζουν ερώτημα για την εκλογή του Προέδρου με 180 ψήφους. Όλο και περισσότεροι το θεωρούν πιθανό ενώ το απέκλειαν, γιατί αν τώρα αρχίσει μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία κινδυνεύουν να πάνε χαμένα όσα με θυσίες και κόπο κατάφερε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια με την περιπέτεια πρόωρων εκλογών με νέο κύκλο αστάθειας και ακυβερνησίας, με διεθνή αστάθεια και με προστριβές με τους εταίρους μας. «Θα ήταν μια πολιτική αυτοκτονία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε «βήματα ελάφρυνσης» στη φορολογία, με μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, ο οποίος πρόσθεσε ότι ούτε καν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ θα κρατηθούν τα επιδόματα θέρμανσης, περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες όφειλες προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, καθώς και μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται στην επικείμενη κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στον ΕΝΦΙΑ, αναγνωρίζοντας ότι έγιναν λάθη με τον ΕΝΦΙΑ ιδιαίτερα για οικόπεδα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. «Το διορθώνουμε δεν το πλήρωσε ούτε υπάρχει περίπτωση να το πληρώσει (σ.σ ο φορολογούμενος» υπογράμμισε. Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε όμως ότι οι περισσότεροι πληρώνουν λιγότερο φόρο από πέρυσι όπως πέρυσι πλήρωναν περισσότερο από πρόπερσι.

«Έδωσαν ή θα δώσουν λόγο όσοι έκαναν τον ΕΝΦΙΑ» διαμήνυσε, προαναγγέλλοντας μείωση ΕΝΦΙΑ και για τα μη ηλεκτροδοτουμενα ανοίκιαστα ακίνητα. «Σημερα υπάρχει πλήρης καταγραφή περιούσιας 6 εκατ. φορολογούμενων... Ενιαία βάση δεδομένων. Σε μερικά χρόνια ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει ανταποδοτικός φόρος, το βασικό έσοδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα γίνει βασικός μοχλός ανάπτυξης αντί να παράγει ελλείμματα και να συσσωρεύει χρέη» υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα του χθες που τόσο μας πλήγωσε κοιτά μπροστά. Η νέα Ελλάδα από την διαρκή κατρακυλά μπαίνει στην σταθερή άνοδο με ανάπτυξη και καθημερινή μείωση ανεργίας. Είχαμε θετικό πρόσημο ανάπτυξης στο γ’ τρίμηνο του 2014, μετά απο 24 τρίμηνα, μετά οπό 6 χρόνια ύφεσης. Φέτος είναι η χρονιά που η Ελλάδα σηκώνεται στα πόδια της, ακόμα πληγωμένη αλλά όρθια, τις επουλώνει και κοιτάει μπροστά» τόνισε.

Αφήνοντας αιχμές για την αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μεγάλο μας όπλο μόνον η αλήθεια για οποίον την αντέχει είναι ακατανίκητη, για οποίον την αποφεύγει θα είναι ανελέητη», ενώ εξήγησε ότι «σφάλματα δεκαετιών, κρατισμός, χρέος, αγκυλώσεις τα πολεμήσαμε και αρχίζουν να υποχωρούν.» «Κάποιοι ειρωνεύτηκαν την επιτυχία μας... όσοι πόνταραν σε σενάρια καταστροφής διαψεύδονται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Την ώρα που άλλες χώρες όπως η ΠΓΔΜ εκλιπαρούν να μπουν στο ΝΑΤΟ και δεν γίνονται δεκτές, και ακόμη και η Τουρκία εμποδίζει την είσοδο της Κύπρου, ο ΣΥΡΙΖΑ μας καλεί να φύγουμε και θέλει να το διαλύσει» επανέλαβε. «Αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ πώς θα έλεγα στον Ερντογάν ότι υπάρχει μόνο μια Κύπρος;» διερωτήθηκε.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις μισθολογικές απώλειες των ενστόλων θα εφαρμοστούν ενώ θα δοθούν και σημαντικές αυξήσεις.

«Μέσα στους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα λάβει επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος της είναι βιώσιμο, για πρώτη φορά το χρέος έστω και οριακά άρχισε να μειώνεται, και θα αρχίσει να μειώνεται όλο και περισσότερα όσο αυξάνεται το ΑΕΠ. Οι πληρωμές στην Ελλάδα σε τόκους είναι οι χαμηλότερες εδώ και 10 χρόνια (...) σήμερα πληρώνουμε σε τόκους κάτω από το ? που θα πληρώναμε αν δεν είχαμε προχωρήσει σε κούρεμα του χρέους του 2012» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Από πού θα βρουν τα 5 δισεκ. ευρώ; (σ.σ το πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ) Από τον ουρανό; Αυτά που λένε είναι μια κραυγή από το σκοτεινό παρελθόν» σχολίασε δηκτικά.

«Aκόμα μια επιβεβαίωση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, τον τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη Σερρών.

«Κανείς δεν μπορεί να πει τι κρύβει ο τάφος, αλλά ένας μακεδονικός τάφος με αυτές τις διαστάσεις είναι κάτι μεγάλο» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Σαμαράς και άσκησε κριτική στους «μίζερους» που προσπάθησαν να μειώσουν τη σημασία του. Πρόσθεσε ότι αναγκάστηκαν να σιγήσουν, ύστερα από τη διεθνή συγκίνηση, που προκάλεσε.

Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις «προσπάθειες των Σκοπιανών, που χτίζουν αρχαία αγάλματα - καρικατούρες» για να οικειοποιηθούν τη Μακεδονία και σημείωσε πως αποδεικνύεται ότι «τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια».

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ