«Γιώργο γερά να πέσει η Δεξιά»: Σύνθημα-αιχμή κατά Βενιζέλου στην εκδήλωση Παπανδρέου

Με συνθήματα όπως «Παπανδρέου - Παπανδρέου», «Σεισμός, σεισμός Σοσιαλισμός», «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Γιώργο αρχηγό» και «Γιώργο, γερά να πέσει η Δεξιά» υποδέχθηκαν στο Ζάππειο οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή».

Στον αντίποδα, οι συγκεντρωμένοι άρχιζαν να φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του πρώην πρωθυπουργού και το σύνθημα «Γιώργο, γερά να πέσει η Δεξιά» όταν μετέβη στο Ζάππειο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αποδοκιμάζοντας έτσι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Στο βήμα ο Βενιζέλος

«Άκουσα το σύνθημα 'Γερά να πέσει η Δεξιά', θα μιλήσουμε την Τετάρτη για το ποτέ και πώς φτάσαμε στη συνεργασία με το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας», απάντησε στο χαιρετισμό του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παραπέμποντας στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη στις 3 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η αναφορά αυτή του κ. Βενιζέλου πυροδότησε τις έντονες αποδοκιμασίες μερίδας των παρευρισκομένων.

«Όλοι κρινόμαστε και πολιτικά και προσωπικά. Έχουμε ευθύνη όλοι όσοι κάναμε αυτή την επιλογή. Ποτέ δεν είχαμε προετοιμάσει τα στελέχη και την παράταξη για δύσκολες επιλογές [...] Το δίλημμα δεν ήταν ποτέ ανάμεσα σε καλή και κακή επιλογή, αλλά ανάμεσα στην απόλυτη καταστροφή και τη σωτηρία... Σήμερα κουβαλάμε εδώ τις μνήμες μίας μεγάλης πολιτικής διαδρομής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Αναγνώρισε πάντως πως το κόμμα έκανε επιλογές χωρίς όμως να έχει πείσει για αυτές το σύνολο του κόσμου της παράταξης.

Απάντηση Παπανδρέου

«Κανένας μας δεν είναι αλάθητος και πρώτος το ομολογώ. Με αυτή την έκθεση θέλουμε να πούμε όχι στην απαξίωση και την ηττοπάθεια. Ο κόσμος εκφράζει την αισιοδοξία του για μία νέα αρχή, θα προσπαθήσω να υπηρετήσω αυτή την απαίτηση όσο πιο απλά και ενωτικά με ευθύνη της ιστορίας», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Απαντώντας εμμέσως στον Ευάγγελο Βενιζέλο, σχολίασε πως «χωρίς αρχές η εξουσία γίνεται αυτοσκοπός» κάνοντας λόγο για αδυναμία κατανόησης του «τι σημαίνει αυτοθυσία».

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για τιτάνια προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας, που «επιτρέπει να μιλάνε κάποιοι για εύκολες λύσεις πάνω στις δικές μας τις πλάτες» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πάλεψε σκληρά για τη σωτηρία της χώρας, αλλά ήμασταν μόνοι και εντός και εκτός Ελλάδας.

Τη ΝΔ εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Βούτσης και τη ΔΗΜΑΡ ο Νίκος Τσούκαλης.

Στην εκδήλωση
παρέστησαν επίσης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Φώφη Γεννηματά, ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Δημήτρης Καρύδης η Κατερίνα Μπατζελή, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου -τού οποίου η παρουσία προκάλεσε μεγάλη αίσθηση αλλά και χειροκροτήματα- οι αδελφοί του Γιώργου Παπανδρέου Νίκος και Ανδρίκος και πλειάδα άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται ότι την προσεχή Τετάρτη στην επίσημη εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ κεντρικός ομιλητής είναι ο κ. Βενιζέλος, αλλά μετά από πρόσκληση του προέδρου του κόμματος, ο κ. Σημίτης θα απευθύνει χαιρετισμό. Αντίθετα, ο κ. Παπανδρέου έχει ενημερώσει ότι δεν θα παραβρεθεί, καθώς είναι ομιλητής σε συνέδριο της Royal Bank of Scotland.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ